Mai multe percheziții au avut loc în Germania și la Bruxelles, într-o amplă anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea Chinei. Principalul suspect este un fost diplomat european german de rang înalt, care a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene.

Potrivit Reuters, după încheierea carierei de diplomat europene, în 2017, și angajarea la o firmă de lobby care consiliază mari companii, germanul ar fi început să transmită informații confidențiale serviciilor secrete chineze.

Același diplomat este suspectat și ca ar fi recrutat alte două persoane, una care să se deplaseze în China, iar cealaltă dispusă să ajute la transmiterea informațiilor. Deocamdată niciunul dintre suspecți nu a fost arestat.

Citeste si...
CSM îi arată calea Adinei Florea: respinsă pentru DNA, e bună pentru anchetarea magistraților

În ultimul timp, importanța Uniunii Europene pe plan mondial și creșterea ambsadelor la Bruxelles, au făcut din capitala Belgiei un oraș al spionilor și o bază folosită mai ales de China pentru a-și extinde influența în Europa.

O publicație germană scria anul trecut că în Bruxelles există aproximativ 250 de spioni chinezi și alți 200 ruși. Iar Beijingul a fost arătat cu degetul în numeroase cazuri în ceea ce privește spionajul în sânul Uniunii Europene, având cei mai mulți agenți secreți infiltrați în diferite instituții.