Life, Stiri

Un eveniment astronomic ce se intampla o data la un milion de ani are loc duminica. Cum il vezi in Romania

 cometa rara va trece foarte aproape de planeta Marte, la doar 140.000 km, ceea ce reprezinta o treime din distanta care desparte Pamantul de Luna.

s560x316_cometa

Cometa cunoscuta sub numele de Siding Spring are un nucleu cu diametrul de aproximativ 1,6 km si este la fel de solida ca un munte din pudra de talc. Ea se deplaseaza cu o viteza de circa 202 km pe ora si exista riscuri minime de coliziune cu Planeta Rosie, scrie ziare.com care citeaza Business Insider.

Siding Spring se va apropia cel mai mult de Marte la ora 2:27 (21:27, ora Romaniei), pe 19 octombrie, a anuntat NASA.

NASA a mutat satelitii plasati pe orbita planetei Marte din calea cometei, pentru a nu fi afectati de rocile si particulele din coada cometei. Cu toate ca Odyssey si MAVEN au fost repozitionati, oamenii de stiinta spera ca cei doi sateliti vor putea capta date impotante despre „vizitator”, pe care ulterior sa le poata studia, pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de cometa.

Cei doi roboti NASA – Curiozitati si Opportunity – aflati pe Marte isi vor indrepta spre cer camerele de luat vederi si vor transmite, in urmatoarele zile, saptamani si luni, imagini cu trecerea cometei.

Cometa a calatorit mai mult de un milion de ani pentru a trece pe langa Marte si nu se va intoarce pentru inca milion de ani, dupa ce completeaza urmatoarea bucla in jurul Soarelui.

Descoperita in 2013, de australianul Robert McNaught, se presupune ca aceasta cometa s-ar fi format in urma cu miliarde de ani, in Norul Oort, o regiune indepartata din spatiu, practic neschimbata din primele zile ale Sistemului Solar.

Carey Lisse, astrofizician la Johns Hopkins University, spune ca oamenii de stiinta sunt intrigati de acest tip de fenomen.

„Este uimitor ca astfel de comete mai exista si acum, dupa 4,5 miliarde de ani de la formare, insa cel mai probabil au rezistat atat de mult timp datorita faptului ca sunt situate foarte departe de Soare si sunt practic ca intr-o lada frigorifica”, a explicat astrofizicianul.

blank