Actualitate, Featured

Un eurodeputat liberal spune strategia privind piata unica digitală va spori bunastarea Europei

Un eurodeputat liberal spune strategia privind piata unica digitală va spori bunastarea Europei.Progresele pe care piața digitală le-a făcut au nevoie de un cadru de reglementare favorabil dezvoltării tehnologiei și de simplificare a accesului la informații și conținuturi. Totodată, trebuie să protejeze viața privată, datele cu caracter personal, securitatea cibernetică. Numeroase dosare aflate pe masa Parlamentului European promit că România va profita la maximum de avantajele digitalizării.

Economia competitivă, cercetarea, inovarea și digitalizarea au fost subiectele dezbătute, ieri, 21 martie, la Bruxelles, de autorități din România alături de reprezentanți ai instituțiilor europene. Evenimentul organizat de Consiliul Concurenței împreună cu europarlamentarul PNL Mihai Țurcanu, a reunit specialiști ai Ministerului Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Serviciului de Telecomunicații Speciale, ANCOM și ai mediului academic din România.

Un eurodeputat liberal spune strategia privind piata unica digitală va spori bunastarea Europei

Conferința a fost deschisă de europarlamentarul Theodor Stolojan, șeful delegației României la Grupul Partidului Popular European care a pus accentul pe importanța eficienței și eficacității în proiectele aflate pe agenda europarlamentarilor români și a fost felicitat de reprezentanții Comisiei Europene pentru evoluția înregistrată de România în domeniul concurenței, al antreprenoriatului și al dezvoltării tehnlogice.

“Prin activitatea pe care o întreprindem ne asigurăm să creem cadrul legislativ care să vegheze buna funcționare a mediului virtual. Asta se poate vedea în numeroasele rapoarte pe care le-am încheiat în actuala legislatură.”

Este mesajul transmis de eurodeputatul PNL, Mihai Țurcanu, și gazda evenimentului la Bruxelles.

“Am câștigat lupta cu roaming-ul. Datorită colegei noastre, și președinte a Comisiei ENVI, Adina Vălean, din iunie 2017 au fost eliminate barierele de roaming în întreaga Uniune Europeană. Cu alte cuvinte avem același plan tarifar și în România și în Belgia și în orice altă țară europeană ne-am afla”, a afirmat eurodeputatul liberal Mihai Țurcanu.

Un eurodeputat liberal spune strategia privind piata unica digitală va spori bunastarea Europei

Din partea Comisiei Europene au participat directorul pentru problemele legate de ajutorul de stat din cadrul Direcției Generale pentru Concurență, Karl Soukup și directorul politicilor de dezvoltare și coordonare al Direcției de Cercetare și Inovare, Kurt Vandenberghe.

Temele de dezbatere au fost structurate pe două paneluri: „Cercetare și inovare” și „Digitalizare și conectivitate”.

Reprezentanții români au prezentat ai mediului academic au prezentat lucrări de cercetare în desfășurare care ab

ordează politica de concurență și antreprenoriatul, dar și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene care au punctat relevanța sprijinului acordat de Consiliul Concurentei în accesarea fondurilor nerambursabile destinate creșterii competitivității prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare prin asigurarea unei piețe stabile din punct de vedere al concurentei.

Pe segmentul “Digitalizare și conectivitate” directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Sorin Vasilca și reprezentantul ANCOM, Iosif Popa au prezentat măsurile de securitate cibernetică pe care STS le asigură Consiliului Concurenței.

Iosif Popa a afirmat că tehnologia 5G si prelucrarea datelor vor caracteriza comunicațiile următorului deceniu prezentând totodată unele elemente ale planificării strategice în curs de finalizare în Romania.

România prezintă avantaje la capitolul evoluție tehnologică.

Prin proiectele dezvoltate cu fonduri nerambursabile, Consiliul Concurenței a reușit să se adapteze pieței digitale, înregistrând progrese importante și datorită reglementărilor europene care favorizează dezvoltarea tehnologiei și simplificarea accesului la informații. Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut posibilă implementarea sistemelor informatice în cadrul a două proiecte: unul privind acordarea ajutoarelor de stat, iar altul referitor la interconectarea diferitelor baze de date deținute de autorități din România.

În acest context, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit despre importanța respectării legislației europene în domeniul concurenței, precum și despre sprijinul deosebit de important pe care Consiliul Concurenței îl acordă autorităților și mediului de afaceri din România.

blank