Culinar, Desert

Un cruşon de gutui, de n-a văzut Parisul

Un cruşon de gutui, de n-a văzut Parisul

blankIndubitabil, în crucea toamnei, ba chiar şi în buza iernii care stă să vie, regina bucătăriei, şi nu numai, este gutuia. Galbenă, parfumată, cu puf ca de obraz de fată mare, ea tronează între preferinţele… cunoscătorilor. Era să zic, cu campania asta electorală, alegătorilor. Chiar, ar primi ceva voturi gutuia dacă ar fi candidat. Bună e, gustoasă e, parfumată e, faci din ea dulceaţă, şi compot, şi peltea, şi cruşon… Şi nu numai. Şi să vă mai vând un pont: cică e bine să împarţi o gutuie cu persoana iubită, dacă vrei să rămâneţi până ce moartea vă va dspărţi, împreună. Că aşa, cică, ar lega toate cărările lăturalnice gutuia, de nu mai auzi niciodată de divorţ. Şi, după ce aţi cimentat relaţia, sacrificând o gutuie, treceţi la bucătărie, ca să faceţi un cruşon. Pe cuvânt că nu e cu speteală mare. Vreo două, trei gutui mai aveţi… Miere sau zahăr se găseşte prin casă, başca un strop de vin alb, o lămâie, un baton de scorţişoară. Despre trei litre, nu litri, de apă, nici nu mai vorbesc. Mai rămâne să extrageţi din sticla de coniac a soţului ceva mai mult de un degetar, cam la 100 de ml. Se mai evaporă şi alcoolul ăsta… Gutuile curăţate de puf şi spălate, se descotorosesc de sâmburi şi de partea tare, apoi se taie felii şi, fleoşc, se stropesc cu zeamă de lămâie. Într-o oală cu apă rece se pune la fiert batonul de scorţişoară, rupt, în prealabil, bucăţi mici. Apoi, ca să nu mai înoate singur în ditamai oala, i se alipesc mierea, vinul, apa, asta în timp ce se amestecă prin oală cu zel şi dedicaţie. Şi, când începe să pufnească pe nări amestecul, de zvârle capacul jos, la vecini, de ce pufneşte, se pun iute şi gutuile, ca să se cunoască, nu-i aşa, cu lichidul din oală. Şi, cam după vreo juma’ de ceas, timp necesar schimbării de amabilităţi şi politeţuri între gutui şi restul compoziţei, se extrag delicat din vas feliile de gutui şi se pun în pahare pompoase şi rotofee. Sucul se răceşte, apoi peste el se adaugă şi coniacul. În duplex, lichidul se toarnă în pahare, peste gutui şi să vezi ce învrăjbeală de arome şi gusturi iese de aici…  

blank