Un copil de 8 ani din Marea Britanie este cea mai tânără victimă a bolii Kawasaki, un sindrom inflamator care afectează copiișiasociatde experți cu Covid-19, relatează Mirror.

Micuțul Alex Parsons a murit pe 25 aprilie, după ce medicii i-au găsit multiple anevrisme coronariene. Cu doar două ore înainte de deces, copilul a fost fotografiat de părinți în timp ce se juca fericit pe patul de spital.

„Nu-mi vine să cred că l-am purtat în pântece mai mult decât a fost în viață. Nu voi mai fi vreodată întreagă. Mulți părinți vor ajunge în aceeași poziție inimaginabilă dacă Guvernul nu va începe să asculte sfaturile oamenilor de știință și să înceteze să se mai joace cu viețile oamenilor. Medicii și asistentele care s-au luptat să îi salveze viața lui Alex au fost incredibili, dar dacă ar fi știut mai multe despre legătura între Covid și boala Kawasaki, ar fi putut face mai multe”, a declarat îndurerată, Kathryn Rowlands, mama copilului.

Alex era perfect sănătos, însă la un moment dat părinții săi au observat că micuțului i-a apărut o iritație pe spate, asemănătoare cu o arsură solară. Apoi copilul a făcut temperatură, iar iritația i s-a extins și la extremități.

Pe 6 aprilie, copilul a fost internat într-un spital din Plymouth, unde a fost diagnosticat cu boala Kawasaki. Starea sa a continuat să se înrăutățească și a fost transferat la un spital pentru copii, iar medicii de aici i-au găsit multiple anevrisme coronariene și arterele lărgite. Alex a murit apoi, după câteva ore.

OMS investighează posibile legături între COVID -19 şi maladia Kawasaki

OMS a indicat vineri că studiază o posibilă legătură între COVID-19 şi maladia Kawasaki, un sindrom inflamator care afectează copiii, o formă similară a acestuia provocând recent primul deces în Franţa, relatează AFP.

″Ipoteze iniţiale indică faptul că acest sindrom ar putea fi legat de COVID -19 (…). Solicităm tuturor clinicienilor din întreaga lume să lucreze cu autorităţile naţionale şi cu OMS pentru a fi în alertă şi a înţelege mai bine acest sindrom care afectează copiii″⁣, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui conferinţe de presă virtuale la Geneva, potrivit Agerpres.

Citeste si...  Juncker susţine că Marea Britanie va fi afectată de un brexit fară acord şi va pierde cel mai mult

“Este crucial să se caracterizeze cu precizie şi urgent acest sindrom clinic, pentru a înţelege cauzalitatea sa şi pentru a descrie protocoalele de tratament”, a adăugat el.

OMS şi reţeaua sa globală de clinicieni au dezvoltat o definiţie preliminară şi au pus la dispoziţia medicilor un formular de declaraţie pentru orice caz suspect de Sindrom de răspuns inflamator sistemic (SRIS).

Cazurile înregistrate în întreaga lume sunt rare şi rolul noului coronavirus în dezvoltarea infecţiei rămâne necunoscut, a subliniat Michael Ryan, responsabil pentru programele de urgenţă din cadrul OMS.

″Nu ştim dacă este virusul cel care atacă celulele sau dacă este răspunsul imunitar″⁣ excesiv’ care provoacă inflamaţia, cum este în cazul febrei Ebola, a explicat el.

Boala a intrigat autorităţile sanitare din mai multe ţări în ultimele două săptămâni, deşi copiii nu sunt decât puţin afectaţi de forme grave de COVID -19.

După o alertă iniţială în Regatul Unit, la sfârşitul lunii aprilie, au fost raportate cazuri similare la New York, în Italia sau în Spania. Decesele sunt extrem de rare, un băiat de cinci ani la New York şi un altul de 14 ani la Londra.

Un prim caz fatal a fost anunţat, vineri, în Franţa. Un copil în vârstă de nouă ani, care avea leziuni cerebrale, a murit la Marsilia (sud), la 8 mai, în urma unui stop cardiac, a declarat pentru AFP profesorul Fabrice Michel, directorul secţiei de reanimare pediatrică de la spitalul La Timone.

Teste serologice au arătat că acest copil ″a venit în contact″⁣ cu coronavirusul, dar nu au dezvoltat simptomele COVID -19.

Simptomele sindromului inflamator sunt febră ridicată, dureri abdominale şi tulburări digestive, erupţie cutanată, conjunctivită şi inflamare a cavităţii bucale. Acestea sunt apropiate de simptomele bolii Kawasaki, care afectează copiii şi provoacă inflamarea vaselor de sânge.

copil, marea britanie, kawasaki,