Un avion Wizz Air de pe ruta Craiova – Madrid a fost aproape să se ciocnească în aer cu o aeronavă a companiei Air Europa, arată un raport al comisiei de investigație a incidentelor aviatice civile din Spania (CIAIAC), relatează site-ul de specialitate Aviation Herald. Incidentul s-a întâmplat în noiembrie 2018, dar raportul a fost publicat zilele trecute.

Zborul Wizz Air W6-3763 era în apropiere de Madrid, pe 10 noiembrie 2018, și înainte să se pregătească de aterizare s-a apropiat extrem de mult de un avion Embraer ERJ-195 al companiei Air Europa, se menționează în raportul CIAIAC.

Avionul Airbus A320 decolase de la Craiova, iar cel al companiei iberice de la Veneția, așa că cele două aeronave aveau același culoar de zbor.

Avionul Wizz Air a început să coboare sub traseul de zbor permis, iar cele două avioane s-au aflat la o distanță de 60 de metri pe plan vertical și 370 pe plan orizontal.

Atunci când turnul de control a observat traseele avioanelor, pilotului i s-a spus să ia altitudine din nou.

Citeste si...
Antidoping-ul a ajuns în cantonament la Atletico Madrid

CIAIAC afirmă în raport că motivul acestui incident a fost faptul că echipajul avionului Wizz Air nu a auzit corect informațiile transmise, din cauza faptului că mai multe zboruri comunicau cu turnul de control în acel timp pe acea frecvență.

În raport se mai menționează eroarea nu a aparținut celor doi operatori aerieni, ei urmând instrucțiunile auzite din turnul de control. Însă, pentru că pilotul Wizz Air nu a confirmat instrucțiunile primite, avionului Air Europa i s-a transmis să devieze traseul spre dreapta.

În cele din urmă, cele două zboruri au aterizat în siguranță la Madrid.

Site-ul de specialitate Simple Flying menționează că a cerut un punct de vedere din partea celor două companii, însă nu a primit încă un răspuns.

Reprezentanții companiei Wizz Air au precizat pentru presă că a fost începută o anchetă internă, ale căror rezultate vor fi publicate atunci când va fi încheiată.
craiova , spania , madrid , incident aviatic air europa wiz air