International

Ultimul război al lui May. Negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European: La Londra ar putea veni un nou Guvern, cu o poziţie diferită faţă de ieşirea din UE

În politica britanică se va instala o adevărată criză, dacă parlamentarii resping acordul pentru Brexit al Theresei May, a avertizat negociatorul pentru Brexit al Parlamentului European. Acesta a transmis şi că, din punctul său de vedere, ar putea avea loc alte alegeri generale din care învingător va ieşi, poate, un Guvern cu o poziţie diferită faţă de retragerea din UE.

Guy Verhofstadt a spus, într-un interviu pentru BBC, chiar că o astfel de înfrângere pentru actualul premier ar putea duce la noi alegeri în Regat, acolo unde varianta cea mai probabilă ar fi formarea unui nou Guvern cu o poziţie diferită faţă de Brexit.

Întrebat ce crede că se va întâmpla dacă politicienii britanici votează împotriva înţelegerii încheiate de May cu Uniunea Europeană, Verhofstadt a replica că Regatul ar părăsi astfel blocul comunitar „fără niciun fel de acord”.

„S-ar instala, bănuiesc, o adevărată criză în politica britanică. Estimez chiar că ar putea avea loc alegeri şi, poate, după un nou scrutin, s-ar instala un nou Guvern, poate chiar cu o poziţie diferită faţă de a actualului în ceea ce priveşte Brexitul”, a spus acesta.

În timpul interviului, Verhofstadt a spus că el îşi doreşte ca Marea Britanie să rămână, să fie membru al uniunii vamale şi al zonei economice europene. „Vrem mai mult decât un tratat de liber schimb”, a adăugat acesta, care a explicat şi că UE nu este împotriva unei perioade de tranziţie şi că este reciproc necesar să se discute şi să se negocieze viitoarea relaţie: „Este normal ca într-o perioadă de tranziţie pur şi simplu să continui să respecţi regulile şi politicile în vigoare”.

Guy Verhostadt a mai spus şi că e inacceptabilă atingerea liberei circulaţii în timpul perioadei de tranziţie, avertizând că este doar un mijloc de a „penaliza cetăţenii”. Oficialul european a adăugat că până în martie 2019 este posibil să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte acordul de retragere a Regatului din blocul comunitar, dar şi asupra duratei perioadei de tranziţie şi asupra declaraţiei politice care va descrie cadrul viitoarelor relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

Verhostadt a transmis şi că UE a înţeles faptul că Regatul vrea să procedeze diferit şi să se distanţeze în anumite domenii, dar şi să-şi recâştige suveranitatea, dar a adăugat că va trebui „să suporte consecinţele” pentru acest lucru.

„Totul depinde de liniile roşii transmise dinspre partea britanică. Eu spun că piaţa unică este cea mai bună soluţie pentru industria britanică şi pentru economia din Regat, dar Guvernul britanic nu vrea acest lucru pentru că linia roşie este lipsirea cetăţenilor de libera circulaţie”, a declarat oficialul european.

blank