Actualitate, Featured

Ultima rundă de negocieri pe legea salarizării unitare. Cine sunt nemulțumiții

Legea salarizării este în plină dezbatere iar astăzi, la ora 12.00, reîncep negocierile la Ministerul Muncii. Discuțiile au rămas în coadă de pește cu sindicaliștii din Educație, Ministerul de Interne și Administrația publică.

O parte dintre sindicate i-au cerut ministrului Olguța Vasilescu încă de săptămâna trecută să prelungească termenul de 31 martie, data până la care legea să fie terminată și trimisă în Parlament. În paralel, oficialii din Minister au înaintat cu noile grile de salarii și le-au trimis către sindicatele din anumite domenii de activitate.

Sindicatele cer Guvernului amânarea legii salarizării unitare a personalului bugetar
Preşedinte CNS „Cartel ALFA” Bogdan HOSSU a cerut, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, decalarea termenului stabilit pentru transmiterea către Parlament a proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar.

Temenul de 31 martie, stabilit de Guven pentru trimiterea, către Parlament, a proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar este prea strâns, spun sindicaliștii. Într-o scrisoare deschisă trimisă premierului Sorin Grindeanu, șeful Cartel Alfa, Bogdan HOSSU, solicită „acordarea timpului necesar în vederea realizării unei analize competente şi a unei consensualităţi guvern-organizaţii sindicale, fără presiunea suplimentară a unor termene nerealiste”.

Polițiștii amenință cu noi proteste, nemulțumiți de salariile propuse
Negocierile dintre polițiști și MAI au eșuat, joia trecută, iar sindicatele au organizat un protest chiar în fața Guvernului. Polițiștii protestatari au scandat în Piata Victoria „Hoții, hoții” si „Rușine să vă fie!”.

Sindicaliștii din Poliție au plecat în marș spre Guvern, nemultumiți de propunerea ministrului Afacerilor Interne ca de la 1 aprilie politiștii să primească un bonus la salariu între 100 și 300 de lei.

Aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii. Majorările reprezintă un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan.

„Vorbim de niște inechități din punct de vedere salarial care trenează încă din anul 2010 și e foarte greu să le rezolvăm peste noapte”, a declarat Carmen Dan.

Ea a spus că își dorește să „nu existe discriminări între categoriile de personal din MAI”.

Salarizarea bugetarilor motiv de îngrijorare pentru angajații administrației publice
În acelaşi timp, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, SNFP, organizație sindicală care are în structura sa membri de sindicat din întreaga administrație publică locală și centrală, își exprimă îngrijorarea față de construcția legii salarizării domeniului bugetar.

„Mesajul doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, conform căruia salarizarea categoriilor socio-profesionale bugetare va fi rezolvată în momente diferite ale maturizării legii, afectând noțiunea de lege unitară în care principiul de bază trebuie să opereze în mod unitar în întreg spectrul bugetar”, au precizat sindicaliştii din administraţia publică.

Conform acestora, dialogul social este afectat din start întrucât această decizie a fost luată unilateral și nu este rezultatul negocierilor cu parteneri sociali din zonele cu adevărat afectate de salarizarea deficitară precum : primării, prefecturi, protecția consumatorului, tineret și sport, mediu, cultură și alte instituții ale administrației publice locale și centrale

„Criticăm ideea potrivit căreia valoarea voucherelor de vacanță – un drept general pentru bugetari, să fie scăzut din procentul de 30% aferent sporurilor specifice activității instituționale, acest fapt ar putea afecta personalizarea salarizării pe tipuri de activități”, potrivit Sindicatului.

Salarii occidentale pentru medicii rezidenți. Medicii cu vechime ar putea primi 12.000 de lei
Salariile medicilor rezidenţi ar putea creşte spectaculos de la 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului Legii salarizării unitare. În același timp, salariul maxim propus pentru medici este de 12.000 lei pe lună.

Salariile medicilor rezidenţi vor creşte de la 1 ianuarie 2018. Cel puţin asta prevede draftul proiectului Legii Salarizării la care guvernanţii lucrează acum. Astfel, rezidenţii din anul întâi vor avea un venit brut de cel puţin 4.400 de lei, la care se adaugă sporuri, iar cei din anul şase vor câştiga peste 6.000 de lei lunar.

Vor fi creșteri salariale și de sută la sută pentru medicii rezidenți din anul I. Conform draftului legii salarizării unitare aceștia vor avea un salariu de bază care va porni de la 4.481 de lei la care se vor adăuga și sporuri.

Astfel, suma la care va ajunge un medic rezident din anul I ar putea ajunge la aproape 5.000 de lei brut. Este singura categorie de medici rezidenți care va primi această creștere de salariu începând de la 1 ianuarie 2018.

„Potrivit legii salarizării bugetarilor, de la 1 ianuarie 2018, medicii rezidenţi din anul I vor avea salarii de încadrare de 1.200 euro brut lunar”, a spus pentru Economica.net Corneliu-Florin Buicu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. Acesta a promis, ferm, că banii pentru acordarea acestor creşteri salariale vor fi asiguraţi prin transferuri de la bugetul de stat şi că statul are resursele financiare necesare pentru a pune în aplicare această măsură.

În ceea ce privește ceilalți medici rezidenți, această creștere va avea loc etapizat până în 2021. De exemplu, un medic rezident din anul II va avea în următorii patru ani un salariu de bază de 4.725 de lei, iar un medic din anul III va fi remunerat cu 5.132 de lei brut.

Negocieri pe legea salarizării: Lia Olguţa Vasilescu: Toţi bugetarii vor avea vouchere de vacanţă
„Toţi bugetarii vor avea vouchere de vacanţă şi două normel de hrană”, a anunţat Ministrul Muncii. Negocierile pe Legea Salarizării vor continua vineri şi săptămâna viitoare, a spus Lia Olguţa Vasilescu săptămâna trecută.

Conform ministrului, în cadrul discuţiilor de joi cu sindicaliştii din Educaţie s-au stabilit principiile generale privind salariile din sistemul educaţional, urmând ca următoarele întâlniri să aibă loc cu grupuri specializate şi cu cei care nu sunt membri ai unor sindicate.

Solicitările sindicaliştilor din Educaţie
Negocierile pe tema salariilor bugetarilor au continuat şi joi. Miniştrii Muncii şi Dialogului social au discutat joi cu reprezentanţii profesorilor. Sindicatele din Educaţie cer ca profesorii debutanţi să aibă salarii duble în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă la nivelul actual de plată un minim de 2.900 lei brut. O altă cerinţă a sindicatelor din Educaţie, prezentate ministrului Muncii, este ca salarizarea să nu depindă exlusiv de vechime. Creşterea medie a salariilor din Educaţie, convenită cu ministerul Muncii, va fi de 56% în următorii ani.

Autorităţile au promis dublarea salariilor în următorii patru ani.

Sindicatele din Educaţie cer ca profesorii debutanţi să aibă salarii duble în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă la nivelul actual de plată un minim de 2.900 lei brut. O altă cerinţă a sindicatelor din Educaţie, prezentate ministrului Muncii, este ca salarizarea să nu depindă exlusiv de vechime.

„Salariul debutantului în sistemul de învăţământ preuniversitar, cel puţin, cu studii superioare de lungă durată să fie dublul salariului minim pe economie. Ne-am mai dorit şi altceva, salarizarea să nu depindă exclusiv numai de vechime. Nu este normal să aştepţi peste 40 de ani ca să poţi obţine un salariul maxim în sistemul de învăţământ. Şi noi chiar am propus ca cel puţin după 25 de ani de vechime în sistemul preuniversitar, şi nu numai, să ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă”, a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret după ieşirea de la negocieri.

Întreg personalul angajat în sistemul de învăţământ vor primi două vouchere de vacanţă pe an, la fel ca şi cei din domeniul sănătăţii. Angajaţi din Educaţie vor primi şi alocaţie de hrană.

Ministrul Muncii face lumină în legea salarizării. Cele mai mari creșteri de salarii vor fi AICI
Ministrul Muncii a venit cu noi precizări legate de legea salarizării unitare, marți, după discuțiile cu sindicatele din sănătate și asistență socială. Lia Olguța Vasilescu a explicat că cele mai mari creșteri de salarii vor fi în domeniul apărării, aceasta subliniind faptul că, în prezent, salariul unui soldat pornește de la 700 de lei.

„Cea mai mare creștere este în Apărare. Nu știu dacă ați apucat să vedeți anexa, pentru că am văzut că a scăpat ieri în presă. Soldatul pornește undeva de la 700 de lei, ceea ce clar că era în neregulă, iar atunci creșterile foarte mari sunt aici. Ei au avut și neșansa că lucrând în apărare nu au avut posibilitatea să îi reprezinte sindicatele de-a lungul anilor, iar atunci au rămas cei mai în urmă. Dar creșteri, așa cum am precizat, cele mai mari sunt în baza de jos, acolo unde de regulă s-au încălecat între ele categoriile, pentru că a crescut tot timpul salariul minim pe economie și s-a ajuns în situația în care persoane fără studii superioare și debutante, care intră direct cu salariul minim pe economie, să aibă același grad de salarizare cu cei care aveau de mai mult timp angajați și care aveau studii superioare. Logic a fost să îi urcăm pe cei de deasupra destul de mult, astfel încât să asigurăm o bază corectă”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Ea a menționat că este posibil să mai apară modificări în urma discuțiilor cu sindicatele.

blank