Președintele interimar al PSD, Marcel Ciocalu, susține că PSD a dat dovadă de responsabilitate și că, prin contestarea la CCR pe fond a bugetului, nu a vrut să blocheze țara, ci să împiedice „precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban”.

„Spre deosebire de PNL, noi am dat dovadă de responsabilitate. Nu am vrut să blocăm țara, prin contestarea pe fond a bugetului, ci să împiedicăm precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban. S-a deschis o cutie a Pandorei, acesta este adevărul! Și se va vedea pe viitor…”, a scris Ciolacu pe rețeaua de socializare.

De cealaltă parte, vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că Guvernul a avut dreptate când și-a pus mandatul pe masă, prin asumarea răspunderii pe Legea bugetului pe acest an, iar Curtea Constituțională a confirmat că procedura a fost corectă.

„Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat sunt constituționale! Procedura de angajare a răspunderii a fost o urgență absolută, pentru ca țara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat. Am ajuns în această situație excepțională pentru că Guvernul Dăncilă nu a respectat Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, care obligă Executivul să construiască bugetul până la 1 noiembrie și să îl aducă în Parlament înainte de 15 noiembrie”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Citeste si...
Vreme NEOBIȘNUITĂ în Europa: Ce temperaturi se vor înregistra pe parcursul săptămânii

Ea a adăugat că Guvernul Orban a plătit toate facturile restare, a adoptat rectificarea bugetară, și-a asumat răspunderea pe bugetul de stat pentru ca autoritățile locale să își poată gestiona banii.

„În mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, Guvernul Orban a adoptat o rectificare bugetară dificilă, a plătit toate facturile restante și și-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020. Astfel, România a avut un buget în vigoare încă din primele zile ale anului 2020. Este pentru prima dată, în ultimii ani, când autoritățile locale au putut să-și construiască bugetele locale și să-și programeze toate cheltuielile încă de la începutul anului. Am oferit stabilitate și predictibilitate economică țării, lucru care s-a văzut în stabilizarea cursului leu/euro”, a completat Turcan.

Vicepremierul a conchis că „a fost un demers constituțional, corect și curajos. Ne-am pus mandatul pe masă pentru binele țării, iar CCR a confirmat că am procedat corect!”.

CCR a respins, miercuri, sesizarea lui Marcel Ciolacu și a lui Teodor Meleșcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali e din cadrul Curții Constituționale.