Actualitate, Featured

Uite cum văd maghiarii relațiile româno-ungare: ‘Ultimii cinci ani au decurs în GER’

Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de Afaceri a Parlamentului de la Budapesta a fost prezent sâmbătă la Odorheiu Secuiesc la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Acesta a afirmat că ultimii cinci ani ai relaţiilor româno-ungare au fost plini de „ger” şi „intemperii”, adăugând că Ungaria este interesată de normalizarea relaţiilor bilaterale.

„Ultimii cinci ani au decurs în ger, în condiţii de ger. (…) Mă gândesc la relaţiile româno-ungare. În 2012, a picat Guvernul Ungureanu şi de atunci durează aceste intemperii”, a afirmat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit despre „calvarul” Colegiului Catolic de la Târgu Mureş şi a spus că este o „limitare dură a libertăţii gândului şi a libertăţii confesionale” faptul că părinţii sunt „hărţuiţi” şi întrebaţi dacă vor să-şi dea copiii la o şcoală catolică.

Oficialul de la Budapesta a făcut referire la faptul că în anii ’80 „bibliile maghiare au fost transformate în hârtie igienică”, dar a amintit şi că episcopului Tokes Laszlo i-a fost retras recent Ordinul „Steaua României”.

Nemeth Zsolt a mai spus că perioada celor cinci ani în care relaţiile româno-ungare au fost „îngheţate” poate fi caracterizată de „calvarul prin care a trecut steagul secuiesc” şi a apreciat „solidaritarea din jurul acestui subiect”.

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta consideră, însă, că „gheaţa începe să se topească”, arătând că se iau în România „măsuri fără precedent în ultimii cinci ani”.

„Consider că acest lucru este o bucurie, este important acordul cu UDMR, care are beneficii. Este vorba de drepturile lingvistice de care pot beneficia maghiarii în sănătate, finanţarea de stat a teologiei catolice (…), sprijinul agricol, rezolvarea statutelor tuturor orfelinatelor de stat sau private, inclusiv cele ale fratelui Bojte Csaba, şi prezenţa domnului Meleşcanu în Ungaria ne arată că gheaţa începe să se topească”, a declarat Nemeth Zsolt, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, „Ungaria este deschisă faţă de România şi doreşte redeschiderea relaţiilor comune”.

El şi-a exprimat convingerea că se poate ajunge la normalizarea relaţiilor bilaterale.

La Congresul PPMT de la Odorheiu Secuiesc participă peste 150 de delegaţi, urmând să se aducă modificări la statutul formaţiunii şi să fie aleasă o nouă conducere.

blank