Life, Stiri

Uite cum te răcoreşti în zilele fierbinţi de vară

Căldura din ultimele zile a pus stăpânire peste oraş. Nu te mai poţi ascunde nicăieri. Călătoria cu mijloacele de transport devine un chin. Mersul în parc sau la terasă pare că nu mai are niciun efect. În condiţiile astea ce faci? Cum te răcoreşti în zilele fierbinţi de vară? Iată câtva sfaturi pe care ai putea să le pui în aplicare.

 shutterstock_12806821_femeie_ventilator_aer

Foloseşte aparatul de aer condiţionat

O soluţie evidentă este să stai în casă. Dacă poţi, bineînţeles, sau dacă nu trebuie să mergi la serviciu. Daca ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita însă că trebuie să închizi geamurile şi, eventual, să tragi jaluzelele dacă te deranjează soarele.

Utilizează ventilatorul

Dacă nu ai (încă) aer condiţionat, există varianta ventilatorului. Ţine cont: câteva sticle cu apă îngheţată puse în faţa acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ţii draperiile trase. O soluţie disperată, şi nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poţi agăţa în geam un cearşaf ud. Nu uita însă, noaptea, să foloseşti  aparatul cu pastile împotriva ţânţarilor, ca să poţi dormi mai liniştit.

Cum răceşti pereţii locuinţei?

Pentru răcirea pereţilor se mai practică, cică, o metodă ”extremă”: Se umple cada cu apă cât mai rece, pentru ca temperatura aerului din casă sau din apartament să scadă. Este însă posibil să nu funcţioneze, aşa că o variantă mai eficientă, şi care utilizează mai puţină apă, este să faci un duş răcoritor.

Atenţie! Alcoolul şi cafeaua deshidratează!

Legat de cum te hidratezi: este bine de ştiut că berea – băutură îndrăgită pe timp de vară şi nu numai – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezeşti cu gura uscata după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conţin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada şi ceaiul de mentă răcit.

Mănâncă fructe şi legume
Este recomandat să consumi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamine şi apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiţi.

Îmbracă haine largi şi deschise la culoare

Este bine să te îmbraci cu haine subţiri, largi şi deschise la culoare. Paradoxal, cu cât eşti mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o şapcă ajută. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru că echilibrul între suficient şi prea mult este foarte delicat şi subtil.

blank