Uniunea Europeană pregăteşte o nouă ‘declaraţie comună’ în care îndeamnă la convocarea rapidă de alegeri în Venezuela, întrucât în absenţa unui nou scrutin mai multe state membre ale blocului comunitar pledează pentru recunoaşterea opozantului Juan Guaido, şeful legislativului de la Caracas care s-a autoproclamat miercuri ‘preşedinte interimar’ al Venezuelei, pe fondul tensiunilor sociale şi al protestelor în masă împotriva regimului condus de preşedintele Nicolas Maduro, potrivit AFP, scrie agerpres.

‘Dorim ca aceste alegeri să fie convocate imediat’ şi programate ‘în viitorul apropiat’, a explicat o sursă diplomatică, după o reuniune a reprezentanţilor celor 28 de state membre ale Uniunea Europeană la Bruxelles. ‘Vorbim de zile, şi nu de săptămâni’ pentru ca această convocare să fie efectivă, a adăugat această sursă.

‘Există un sprijin puternic’ pentru trimiterea de către Uniunea Europeană a ‘unui nou semnal’ preşedintelui Nicolas Maduro, a afirmat o altă sursă, explicând că serviciul diplomatic al UE este responsabil de pregătirea textului care va trebui să fie aprobat de către toate statele membre.

Mai multe ţări, între care Germania, Franţa, Marea Britanie, sprijină dorinţa Madridului de a lua în considerare recunoaşterea tânărului preşedinte al parlamentului venezuelean Juan Gaido ca ‘preşedinte interimar’ al Venezuelei, dacă guvernul de la Caracas nu răspunde favorabil cererii de noi alegeri, au declarat aceleaşi surse diplomatice.

Citeste si...  Bank of America ar putea plăti peste 12 miliarde dolari pentru a scăpa de mai multe anchete în SUA

Dar unele state membre, precum Grecia, sunt reticente în privinţa formulării unui astfel de ultimatum.

Într-o declaraţie a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, făcută în numele Celor 28, UE a făcut cunoscut miercuri că sprijină ‘pe deplin Adunarea Naţională’ (parlamentul venezuelean), ‘instituţie aleasă în mod democratic’, cerând ‘deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere şi credibile, în conformitate cu ordinea constituţională’.

Mai multe ţări doresc acum să se meargă mai departe de acest text prudent, pentru a accentua presiunea asupra lui Nicolas Maduro în vederea organizării de noi alegeri.

‘Dacă se va dovedi că (Nicolas Maduro) nu doreşte să convoace sau să acorde suficiente garanţii, va trebui să mandatăm o altă persoană care să o facă şi pe care să o recunoaştem’, a avertizat vineri şeful diplomaţiei spaniole Josep Borrell, făcând aluzie la Juan Guaido.