Teroriștii ar putea exploata pandemia coronavirusului pentru a efectua atacuri, a avertizat un oficial al UE.

Există o oportunitate pentru extremiștii de dreapta și militanții islamici să vadă atacurile asupra personalului medical ca pe o oportunitate

Gilles de Kerchove, coordonatorul de combatere a terorismului, consideră că extremiștii de dreapta și militanții islamici „ar putea vedea atacurile asupra personalului medical și a instalațiilor ca fiind extrem de eficiente, deoarece acestea ar genera un șoc masiv în societate”, potrivit StarsStripes.com.

Din experiența trecută, el a spus că se știe că „teroriștii și extremiștii violenți, care urmăresc schimbarea societăților și a sistemelor guvernamentale prin violență, încearcă să exploateze crizele majore pentru a-și atinge obiectivele”.

Într-o informare confidențială adresată statelor membre UE obținute de agenția de știri AP, el a spus că experiența trecută arată „teroriștii și extremiștii violenți, care urmăresc schimbarea societăților și a sistemelor guvernamentale prin violență, încearcă să exploateze crizele majore pentru a-și atinge obiectivele”.

De Kerchove a remarcat că, de exemplu, grupul Statului Islamic a apărut după invazia Irak-ului condusă de SUA și apoi a căpătat forță în timpul revoltelor de primăvară arabă.

Deși până acum nu a existat o criză de violență, Kerchove a avertizat că Statul Islamic „a incitat susținătorii săi din Occident să profite de criza actuală pentru a pune în scenă atacurile”.

Grupuri precum ISIS își extind eforturile de propagandă, blocarea coronavirusului însemnând că mulți oameni petrec mai mult timp online decât ar face de obicei.

„Pentru a-și spori baza de sprijin, extremiștii violenți folosesc insecuritățile, vulnerabilitățile și nemulțumirile oamenilor, creând o relatare simplă care„ explică „problemele prin învinuirea persoanelor din afara”, a scris Kerchove.

Citeste si...
Precizări importante din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea: Au fost răspândite informații false

În Europa, extremiștii de stânga acordă o „atenție extinsă” pandemiei

În Europa, extremiștii de stânga acordă o „atenție extinsă” pandemiei, învinovățind guvernele și „sistemul capitalist în ansamblu” pentru aceasta, spunând că politicienii au subfinanțate servicii de îngrijire a sănătății, a scris de Kerchove în analiza oferită națiunilor membre UE, pe 7 mai și primul raportat miercuri de ediția online a ziarului Die Zeit din Germania.

ISIS și-a „incitat susținătorii din Occident să profite de criza actuală pentru a pune în scenă atacurile”, dar până acum nu a existat nicio înfrângere în nicio violență, a spus el.

În prezent, majoritatea extremiștilor par să folosească criza în scopuri de propagandă, profitând de faptul că, cu măsuri de blocare, oamenii petrec mai mult timp online decât de obicei.

„Pentru a-și spori baza de sprijin, extremiștii violenți folosesc insecuritățile, vulnerabilitățile și nemulțumirile oamenilor, creând o relatare simplă care„ explică „problemele prin învinuirea persoanelor din afara”, a scris Kerchove.

Servesc drept țap ispășitori pentru jihadiști, membri ai grupurilor minoritare etnice și religioase pentru extremiștii de dreapta și „dușmani de clasă” și „capitaliști” pentru extremiștii de stânga. ”

În martie, FBI-ul a împușcat și a ucis un suprematist alb în timp ce încerca să-l aresteze pentru că a complotat să arunce în aer un spital care tratează pacienți cu COVID-19.