Udrea şi Alinei Bica au încercat să convingă o instanţă din Costa Rica de anularea condamnărilor primite în România de cele două, prezentând informaţii despre decizia Curţii Constituţionale privind sistemul completului de cinci judecători. Autorităţile române au negat oficial argumentaţia, iar judecătorii din San Jose au decis menţinerea lor în detenţie până la finalizarea procedurilor de extrădare.

La Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose,, avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat informaţii conform cărora Curtea Constituţională din România ar fi luat o decizie prin care a declarat nule sentinţele pronunţate în perioada 2014-2018. Ei se refereau la decizia Curţii Constituţionale din 7 noiembrie, privind sistemul completurilor de cinci judecători, scrie publicaţia Amelia Rueda.

Deoarece avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica nu au putut prezenta documente oficiale în susţinerea pledoariei, judecătorii au cerut poziţia oficială a autorităţilotr române.

Prin intermediul Ambasadei statului Costa Rica din Mexic, statul român a anunţat că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica nu sunt afectate de hotărârea Curţii Constituţionale, rămân valabile şi a cerut continuarea procedurii de extrădare.

Completul de cinci judecători în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a amânat toate dosarele aflate pe rol în şedinţa de luni, printre procesele care vor fi redistribuite numărându-se şi cele ale Elenei Udrea şi ale Alinei Bica.

Tribunalul Penal din districtul Pavas a decis pe 3 decembrie admiterea cererii procurorilor de menţinere în detenţie preventivă a Elenei Udrea şi a Alinei Bica până la finalizarea procedurii de extrădare. Înaintea deciziei, Ministerul Public din Costa Rica anunţa că a cerut prelungirea detenţiei preventive până la „finalizarea procedurii de extrădare solicitată de România”.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute pe 3 octombrie de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaţilor săi, la procesul „Gala Bute”, că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci şi că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Citeste si...
UE solicită măsuri împotriva discursului urii pe rețelele de socializare

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica şi că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. În 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul fostului ministru. Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunţa pe Facebook că aceasta a născut o fetiţă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis şi instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Şi fostul procuror-şef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces.