Actualitate, Featured

UDMR i-a cerut lui Renate Weber să conteste la CCR ordonanța anticipatelor

Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat, luni, că formațiunea sa a solicitat Avocatului Poporului Renate Weber să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate.

„Ne adresăm Avocatului Poporului deoarece în Monitorul Oficial a fost publicată OUG care modifică Legea electorală pentru alegerile parlamentare. Luni am transmis o scrisoare oficială doamnei Renate Weber, în care am subliniat faptul că este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale. Am încredere că Avocatul Poporului va da curs cererii noastre și va contesta OUG la Curtea Constituțională”, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit unui anunț de presă al UDMR.

În sesizarea trimisă Avocatului Poporului, UDMR susține că OUG nr. 26/ 2020 este neconstituțională în ansamblul ei.

„Din consultarea fișei legislative a OUG nr. 26/2020, așa cum ea apare pe pagina de internet ale celor camere ale Parlamentului, putem constata că adoptarea actului normativ criticat s-a făcut cu nerespectarea legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește adoptarea actului normativ numai cu avizul Consiliului Legislativ. Din avizul Consiliului Legislativ reiese că proiectul de OUG privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, a fost primit și înregistrat de această instituție la data de 5 februarie 2020, adică la o zi de la data adoptării OUG”, mai prevede documentul Uniunii.

Reprezentanții UDMR susțin că nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la „neconstituționalitatea legii sau ordonanței – simple sau de urgență”.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Și dezbatere de urgență în Senat

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

„E repartizată la comisia juridică şi alte comisii de specialitate, e sesizată în fond. Termenul este ziua de mâine (marți – n.r.). Vom vedea în funcţie de decizia comitetului liderilor când se face primul plen la care vom avea această ordonanţă de urgenţă”, a afirmat președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean.

Senatorul PSD a adăugat că sunt probleme grave în actul normativ, iar comisia juridică trebuie să dezbată rapid aceste chestiuni.

„Pentru că este o ordonanţă care ridică nişte probleme cel puţin din punctul de vedere al celor care sunt jurişti, probleme foarte grave şi atunci avem nevoie de urgenţă comisia juridică să dezbată asupra acestor probleme”, a conchis Corlățean.

Ludovic Orban a declarat că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declarații beligerante”.

 

blank