Lupte „cu muniţie de război”: 35 morţi. Forţele de ordine, respinse din Piaţă

Kiev luneta

La mai puţin de 12 ore de la armistiţiul anunţat de preşedintele Viktor Ianukovici, tensiunile au explodat iarăşi la Kiev. Noi confruntări au izbucnit între protestatarii care cer demisia preşedintelui şi forţele de ordine, acestea din urmă fiind împinse de pe poziţiile ocupate marţi noapte şi miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei. Kyivpost.com anunţă cel puţin 35 morţi. Zeci de oameni au fost răniţi şi 50 de poliţişti au fost luaţi prizonieri de manifestanţi. În piaţă se foloseşte muniţie de război, anunţă jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

S-a tras inclusiv în ziariştii cazaţi într-un hotel din Piaţa Independenţei, fără ca aceştia să fi fostrăniţi. „Hotelul în care ne aflăm noi este ocupat de protestatari şi ne referim la zona de la hotel unde a fost improvizat un spital. Este o ură a protestatarilor faţă de poliţişti şi invers. Tunurile de apă s-au folosit toată noaptea” transmite corespondentul special al Realitatea TV la faţa locului, Dragoş Sasu.

Piaţa Independenţei din Kiev a devenit un teatru de război. Numărul morţilor în urma confruntărilor violente de joi dimineaţă nu poate fi încă stabilit cu exactitate. Kyivpost.com precizează că cel puţin 35 de trupuri neînsufleţite au fost numărate de jurnaliştii aflaţi în piaţă, protestatarii fiind împuşcaţi cu puşti cu lunetă, dar şi cu muniţie care a penetrat vestele antiglont pe care le purtau.

Un jurnalist AFP anunţă la rândul său că în piaţă se foloseşte muniţie de război.  Protestatarii au împins forţele de ordine de pe poziţiile ocupate de aceştia în Piaţa Independenţei în noaptea de marţi spre miercuri. Parlamentul şi Guvernul sunt evacuate.

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea de urgenţă a Parlamentului de la Kiev, în timp ce protestatarii par să se îndrepte către această zonă. Totodată, se încearcă în cursul zilei de astăzi să se aleagă noul premier care ar trebui să formeze de urgenţă un nou Guvern.

Protestatarii ucraineni au determinat, joi, forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei din Kiev, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi, relatează Russia Today.

Potrivit surselor oficiale, poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.

 

Citeste si...
Uni Bucureșteni încalcă flagrant regulile anti-coronavirus și se înghesuie în piețe, făra măști de protecție