Ucigaşul hackerului Cezar Oancea, din Bacău, a fost prins cu ajutorul ADN-ului prelevat de pe un chiştoc de ţigară
Actualitate, Featured

Ucigaşul hackerului Cezar Oancea, din Bacău, a fost prins cu ajutorul ADN-ului prelevat de pe un chiştoc de ţigară

Ucigaşul hackerului din Bacău a fost prins! Crima a avut loc pentru un software de urmărit telefoanele de la distanță, pe care Oancea ar fi trebuit să i-l livreze lui Ştefan Marius Achim, fost luptător în Legiunea Străină şi în circuitul K1 după ce ucigaşul i-a virat hackerului în cont 500 de euro.

Ucigaşul hackerului Cezar Oancea, din Bacău, a fost prins cu ajutorul ADN-ului prelevat de pe un chiştoc de ţigară

Pe 9 martie 2020, la orele 20.34, o femeie din cartierul Alecu Russo din Bacău a sunat la 112, spunând că a auzit focuri de armă pe scara blocului. Poliţiştii au găsit acolo un bărbat ucis prin împuşcare. Era Cezar Oancea, un tânăr de 21 de ani pasionat de informatică.

Cu două săptămâni în urmă, el primise 500 de euro de la concubina lui Ştefan Achim, în schimbul unui program de accesare a telefoanelor de la distanţă. Ştefan Achim era fost luptător în Legiunea Străină, fost luptător Local Kombat şi avea, spun anchetatorii, legături cu lumea interlopă, scrie Libertatea.

La câteva săptămâni după crimă, poliţiştii aflaseră că victima s-a întâlnit cu concubina lui Achim, că el a supravegheat totul, dar şi că a mers, de mai multe ori, în preajma blocului tânărului. Fostul luptător din Legiunea Străină devenise principalul suspect, însă probele ce duceau spre el erau indirecte. Exista ADN-ul criminalului, de pe cartuşele găsite în holul blocului, dar, pentru că Achim nu se mai afla în ţară, anchetatorii nu aveau cu ce să-l compare. Atunci, ei au recurs la o stratagemă, pentru a vedea dacă cel vizat e autorul faptei.

Un principiu al dreptului spune că „mater semper certa est, pater semper incertus” („mama este întotdeauna sigură, tatăl este întotdeauna incert”), aşa că anchetatorii nu au comparat ADN-ul de la locul faptei cu cel al copiilor suspectului, ci au mers şi au căutat-o pe mama lui Achim. În dimineaţa de 21 mai 2020, poliţiştii s-au poziţionat în apropierea locuinţei ei din Fundulea şi apoi au urmărit-o.

Femeia a mers la magazinul de lângă bloc, şi-a luat o cafea, apoi s-a aşezat pe bancă, în dreptul unei mese, a băut cafeaua, a fumat două ţigări şi a plecat, lăsând pe masă mucurile de ţigară.

Ucigaşul din Bacău a fost prins cu ajutorul probelor ADN culese de la mama sa
Poliţiştii au venit în urma ei şi, cu ajutorul unei pense sterile, au ridicat un chiştoc cu care au mers apoi la laboratorul de analize genetice. Iar expertiza a stabilit, fără niciun dubiu, că ADN-ul de la locul crimei îi aparţine fiului acestei femei. Abia atunci au ştiut anchetatorii, cu certitudine, că Ştefan Achim e cel care a apăsat pe trăgaci.

Mai târziu, expertizele genetice realizate cu probele biologice recoltate de la Achim au confirmat acest rezultat.

După ce au aflat adresa pensiunii din Franţa în care se ascundea bărbatul căutat de ei, anchetatorii au luat legătura cu colegii francezi. Iar la 27 mai 2020, Achim a fost reţinut, în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul Bacău.

Poliţiştii francezi au găsit asupra lui peste 30.000 de euro, un pistol Makarov, în stare de funcționare, și un încărcător cu 7 cartușe. După ce arma a fost trimisă în România, pe manşonul ei s-a găsit ADN-ul lui Achim, dar şi profilul genetic al tânărului împuşcat. Iar expertiza balistică a stabilit că acest pistol e arma cu care a fost ucis Cezar Oancea.


Achim avea pistolul Makarov şi cartuşele de cel puţin doi ani. Le cumpărase de pe piaţa neagră din Bulgaria, reuşind să treacă cu ele graniţa, în România. Nu era singura armă pe care o deţinea ilegal. Concubina lui dăduse spre păstrare, unei angajate de la pet-shopul pe care Achim îl administra in Bucureşti, un alt pistolul, marca Walther, pe care Achim îl avea din 2006, deşi în 2011 îi fusese retras avizul pentru portarmă.

La 15 octombrie 2020, Ştefan Achim a fost extrădat în România. După ce i s-au comunicat acuzaţiile pentru care este cercetat, el a refuzat să dea declarații, atât în fața procurorului, cât și în fața judecătorului de drepturi și libertăți.

blank