Actualitate, Featured

Tudorel Toader, reacţie la gestul şocant al procurorilor din CSM: ‘Trebuie să înţeleagă că nu sunt judecători’

Tudorel Toader, ministrul Justiţei, reacţionează la demersul celor cinci procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care au pus presiune pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti printr-o scrisoare care poate avea consecinţe deosebit de grave.

Procurorii Codruţ Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Tatiana Toader şi Nicolae Andrei Solomon, membri CSM, au trimis o solicitare în temeiul Legii 544/2001 la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a cere informaţii despre dosarul în care judecătorii au dat câştig de cauză Inspecţiei Judiciare în disputa cu Secţia pentru procurori a CSM. Este vorba despre o solicitare privind o hotărâre prin care un judecător a decis că procurorii din CSM au eliminat abuziv din raportul de evaluare făcut de Inspecţia Judiciară după controlul la DNA anumite pasaje negative despre Laurei Codruța Kovesi.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să aprecieze asupra potenţialului de afectare a independenţei justiţiei, consecinţă a solicitării celor cinci membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, vizând proceduri judiciare aferente unui dosar în curs. CSM a trimis cauza, spre verificare, la Inspecţia Judiciară. De asemenea, Secţia pentru judecători din CSM s-a delimitat de demersul colegiul procurori şi a îndemnat la „echilibru şi la menţinerea unei atitudini de respect cu privire la rolul judecătorului într-un stat de drept”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, prin gestul lor, procurorii se depărtează de la rolul lor constituţional. „Procurorii trebuie să înţeleagă faptul că nu sunt judecători, trebuie să facă efortul de a înţelege şi respecta rolul constituţional cu care sunt investiţi„, a declarat ministrul Toader pentru STIRIPESURSE.RO.

Concret, cei cinci procurori, menţionând din start că sunt membri CSM, au solicitat Curţii de Apel Bucureşti informaţii despre o presupusă nerespectare a repartizării aleatorii a dosarului menţionat mai sus. „Ne justificăm interesul, de pe o parte, pentru verificarea respectării principiului repartizării aleatorii a cauzei, principiu fundamental al organizării judiciare”, afirmă procurorii, deşi verificările privind respectarea acestui principiu intră în sarcina legală a Inspecţiei Judiciare şi, ulterior, a Secţiei pentru judecători în materie 

disciplinară.

blank