Ministrul Justiției, Tudorel Toader insistă ca Adina Florea să fie noul procuror șef al DNA și continuă demersurile în acest sens. De la Cotroceni, mesajele sunt unele contradictorii, iar Klaus Iohannis pare că ar dori să refuze această numire.

Tudorel Toader a reacţionat la declaraţiile şefului statului şi i-a transmis un mesaje mai degrabă umilitor, trimiţându-l pe Klaus Iohannis să studieze.

„În legătură cu candidata la şefia DNA, eu aş face o precizare prealabilă, să facem deosebirea dintre declaraţiile politice, declaraţiile electorale şi cele cu un conţinut riguros juridic. Acum, cu privire la desemnarea peocurorului şef la DNA, discutăm despre legalitate. Oportunitatea numirii sau propunerii unui procuror pentru competenţele manageriale pe care le are, oportunitatea şi competenţele sunt stabilite prin art. 132 din Constituţie şi clarificate prin decizia recentă a Curtţii Constituţionale. Legalitatea este o obligaţie generală, este scrisă chiar în art. 1 din Constituţie, unde se spune că respectarea legii şi a Constituţei este obligatorie”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că nu a ascultat întreaga declaraţie a lui Klaus Iohannis privind propunerea pentru şefia DNA, însă este convins că îşi va aminti decizia CCR.

„Procedura de la CSM, unde se obţine acel aviz consultativ nu se poate opri la nivelul CSM, pentru că acest organism colectiv dă un aviz consultativ care îl va ajuta pe preşedinte să înţeleagă dacă cel propus candidat la şefia DNA întruneşte cerinţele legale, întruneşte, are abilităţile manageriale pentru a fi numit în funcţie. Eu nu am ascultat cuvânt cu cuvânt declaraţia domnului preşedintelui, dar mi-a atras atenţia următorul lucru: întâi a spus că nu o va numi pentru că ar însemna un regres împotriva corupţiei, după care a spus că va veni acasă şi va studia documentele. Eu am crezut că e invers, adică întâi te documentezi, studiezi şi după aceea te exprimi cu privire la soluţia pe care o va adopta. Convingerea mea este că îşi va aminti de recenta decizie a Curţii Constituţionale care a partajat competenţele ministrului Justiţiei, pe de o parte, preşedintelui republicii pe de altă parte, în desemnarea procurorului de rang înalt”, a mai spus Tudorel Toader.

Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA că nu va permite ca România să facă paşi înapoi împotriva luptei anticorupţie şi a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.
 
Citeste si...  Dragnea a afirmat in fata socialistilor europeni că ceea ce spune Corina Crețu sunt minciuni