Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii consideră că modificările aduse de Tudorel Toader legilor Justiţiei, printr-o OUG, privind delegarea în toate funcţiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de preşedinte, sunt de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor. Procurorii l-au contrazis pe ministru și au spus că nu au contribuit la elaborarea OUG, așa cum susținea Toader.

Într-un răspuns pentru Presa Tudorel Toader îi pune la punct pe procurori și le aduce aminte celor din secția din CSM că ”au contribuit la degradarea prestigiului demnității de procuror”. În plus, ministrul le cere ”să-și îndeplinească rolul constituțional”.

”Să privească în curtea lor, să-și îndeplinească rolul constituțional pe care-l au. Prin neluarea de măsuri, prin tolerarea conduitelor câtorva șefi, secția pentru procurori a contribuit la degradarea prestigiului demnității de procuror.”, a precizat Toader

„Facem precizarea că membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă în data de 18 februarie, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii”, precizează reprezentanţii Secţiei într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor, instituit prin articolul 3 din Legea 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori.

„Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor, în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere”, se arată în comunicat.

Citeste si...  Tudorel Toader vorbește despre șansele Laurei Codruța Kovesi de a fi propusă procuror la Parchetul European: 'Eu nu știu că nu își mai dorește'

De asemenea, procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană, atrage atenţia CSM.

„Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, menţionează sursa citată.

Guvernul a adoptat marţi o OUG care modifică legile Justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

„Există o modificare destul de importantă referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public – că-i procuror general, adjunct, procuror-şef la DNA, DIICOT, şefi de secţii, toţi ceilalţi. (…) Caracterul de noutate e faptul că aceste funcţii privind procurorii, funcţiile de rang înalt, unde procedura se iniţiază de către ministrul Justiţiei (…) aceste funcţii nu pot fi delegate. Ele se ocupă şi trebuie ocupate numai în condiţiile legii, prin procedura pe care o prevede legea. Astăzi, când vorbim, multe funcţii de procurori, de rang înalt, de conducere, sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal”, a precizat ministrul.