Duminică, 5 iulie, are loc referendumul prin care grecii trebuie să decidă dacă sunt sau nu de acord cu măsurile de austeritate propuse de creditorii externi. Premierul Alexis Tsipras este atacat din toate părţile pentru felul în care gestionează criza din Grecia, însă există şi persoane care îl văd ca pe un erou. Printre aceştia din urmă se numără şi jurnalistul Ion Cristoiu, care face o comparaţie între premierul grec şi politicienii români.alexis_tsipras_98936800
 
„Politicienii români, în frunte cu Traian Băsescu, îl fac pe Alexis Tsipras iresponsabil, pentru că, după ajungerea la putere, în loc să accepte condițiile Creditorilor internaționali, a vrut să negocieze dur.
Dacă ar fi să credem politicienilor români, maeștri în materie de păcălit poporul cu făgăduieli electorale nicicînd îndeplinite, Alexi Tsipras trebuia să procedeze ca ai noștri. După ce s-a văzut votat pentru angajamentul că va grecilor un medicament cu mai puțin efecte secundare rele, premierul grec ar fi trebuit să accepte condițiile drastice ale creditorilor, trăgînd pe sfoară poporul grec.
 
Alexis Tsipras nu numai că n-a făcut asta, dar mai mult, a socotit că trebuie să consulte poporul. Nu în legătură cu ieșirea Greciei din zona Euro, așa cum sună din trompete propaganda Marilor Puteri, ci în legătură cu acceptul de către popor a unor noi măsuri de austeritate.
Mie acest gest mi s-a părut întruchiparea convingerilor democratice.
Dacă ai cîștigat alegerile făgăduind o îndulcire a măsurilor de austeritate, e un semn de infinit respect față de poporul tău să-l consulți dacă acceptă sau nu să nu-ți mai respecți făgăduielile electorale.
 
De se sunt atît de uluiți politicienii români față de ceea ce face Alexis Tsipras? iata raspunsurile
1. Pentru că ei nu concep ca un partid, o dată ajuns la putere, să-și țină făgăduielile electorale.
2. Pentru că ei nu concep ca un politician din fruntea unei țări mici, precum Grecia sau România, să nu ia poziție de drepți cînd Marile Puteri se încruntă la țara lui.
Nu știu care va fi rezultatul Referendumului. Din ceea ce văd, ca urmare a presiunii, a amenințărilor occidentale, a uriașei manipulări, grecii vor spune Da noilor sacrificii cerute de Creditorii internaționali. Dacă așa va fi, Alexis Tsipras va demisiona. Nu știu care va fi soarta sa de politician pe care Marile puteri nu-l vor mai vrea în veci ajuns la putere.
Eu însă, raportîndu-l la șmecherele slugi care sunt politicienii români de azi, îl consider un erou, un erou tragic. Un erou tragic al democrației grecești”, scrie Cristoiu pe blogul sau.
Citeste si...
Băsescu ştie ce se va întâmpla cu Coldea la Comisia SRI: Nu va deşerta secrete SRI. Se duce doar pentru că a fost chemat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.