Administraţia Donald Trump menţine poziţia de a nu recunoaşte genocidul otoman împotriva poporului armean, conform unui anunţ al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit Mediafax.

„Poziţia Administraţiei SUA nu s-a schimbat. Punctul nostru de vedere este reflectat în poziţia definitivă a preşedintelui Donald Trump  din aprilie”, a comunicat Departamentul de Stat, conform publicaţiei The Hill.

Anunţul Departamentului de Stat sugerează că preşedintele Donald Trump nu va promulga proiectul de lege adoptat de Congres privind recunoaşterea genocidului otoman împotriva armenilor.

Într-un context deja tensionat, Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra poporului armean
Senatul Statelor Unite a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care a atras reacţia vehementă a Turciei.

Citeste si...  Iohannis: Nu suntem pregătiți pentru preluarea președinției Consiliului UE. Trebuie să înlocuim Guvernul Dăncilă

Alte trei tentative de adoptare a proiectului de rezoluţie, iniţiat de senatorul democrat Bob Menendez, fuseseră blocate de senatori republicani, la solicitarea Preşedinţiei SUA, care se temea că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement, în contextul tensiunilor bilaterale. Un proiect de rezoluţie similar a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400 şi din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.