Mai mulți susținători de-ai lui Donald Trump s-au trezit că au rămas fără bani după ce au donat pentru campania sa. Aceștia voiau să facă donații singulare, însă din cauza unei metode de manipulare folosită prin intermediul interfeței unui site, au făcut donații constante de care nu știau nimic.

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016, însă după acel moment a continuat să ia bani de la susținătorii lui. Aceștia au primit în continuare email-uri de la organizatorii campaniei electorale.

Din iunie 2020, organizatorii campaniei lui Trump au început să folosească „dark patterns”, interfațe realizate cu scopul de a-i păcăli pe utilizatori să doneze în mod constant bani, mult mai mult decât intenționaseră. Astfel, aceștia au făcut donații lunare, săptămânale sau cu diferite ocazii fără să își dea seama.

Metoda prin care susținătorii lui Trump erau păcăliți să doneze mii de dolari fără să știe
În interfața pe care o utilizau, susținătorilor li se arătau diferite căsuțe referitoare la donații, dar erau deja bifate, potrivit unei investigații realizată de New York Times.

Trump i-a păcălit pe susținătorii săi și i-a determinat să-i doneze... milioane de dolari
Astfel de mesaje primeau susținătorii lui Trump care voiau să facă donații pentru campania electorală / Sursă FOTO: nytimes.com
Un susținător din Kansas City care a donat 500 de dolari a descoperit că în acea lună i s-au retras de pe card de fapt 3.000 de dolari. Un altul a descoperit că donația de 990 de dolari s-a transformat într-una de 8.000 de dolari.

Mai multe bănci și o mare companie de carduri au declarat pentru sursa citată faptul că au primit din ce în ce mai multe reclamații de fraudă referitoare la WinRed, site-ul conservativ de donații care procesa aceste plăți.

Un purtător de cuvânt al lui Trump a recunoscut faptul că cel puțin 19,7 milioane de dolari primiți prin donații sunt ceruți înapoi de către cei fraudați. De asemenea, cei care dețin WinRed au câștigat 5 milioane de dolari din taxele de procesare de la cei care își cereau banii înapoi.

„Dark pattern” este o interfață care este realizată în mod intenționat pentru a-i păcăli pe utilizatori să facă anumite lucruri. Harry Brignull a introduc acest neologism pe 28 iulie 2010 prin înregistrarea site-ului darkpatteern.org are reprezintă un fel de bibliotecă virtuală sunt înregistrate site-urile care folosesc un astfel de instrument prin care își păcălesc utilizatorii.

Citeste si...
Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților își exprimă temerea că Trump, înainte de a părasi funcția de președinte al SUA, ar putea lansat un atac nuclear