Actualul preşedinte american, Donald Trump, a decis să lanseze un atac aerian împotriva Siriei, după ce presa internaţională a relatat despre un posibil atac chimic în regiunea Idlib.

Odată ajuns la Casa Albă, Trump pare că şi-a schimbat radical opinia şi politica referitoare la Siria. În 2013, el îi cerea vehement preşedintelui de la acea vreme, Barack Obama, să nu intervină în conflictul din Siria, după un eveniment tragic similar.

În acea perioadă, Trump era un mogul imobiliar şi un star tv, dar se opunea ferm intenţiei lui Obama de a intra în războiul din Siria, după ce o serie de atacuri chimice au fost puse pe seama guvernului de la Damasc.

Tensiunile au scăzut atunci când Assad a permis unei comisii internaţionale să anihileze tot arsenalul său de arme chimice.

Cu toate acestea, Trump pare că a uitat complet ce spunea în 2013 şi face exact ce îi cerea lui Obama să nu facă.
Costul bombardamentului american din Siria, care a fost lansat fără acordul prealabil al Congresului, este estimat să fie între 30 de milioane de dolari şi 100 de milioane de dolari, în funcţie de tipul modificărilor aduse rachetelor Tomahawk.