Bijuteriile din aur au fost întotdeauna extrem de apreciate de oamemi.

Mulți oamenii au bijuterii sau obiecte din aur pe care ar dori să le curețe, dar nu știu cum să procedeze. Dacă faceți parte dintre aceste persoane, vă vom spune câteva trucuri simple pentru a curăța aurul rapid și eficient.

Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că, în funcție de tipul de aur, unele metode de curățare sunt mai eficiente decât altele. De asemenea, nu se deteriorează în același mod, deoarece sunt aliaje diferite. Iată diferitele tipuri de aur și cum să le curățați.

Aur galben

Este cel la care ne gândim prima dată când cineva vorbește despre acest metal prețios. Cel mai utilizat în bijuterii este cel de 18 karate, deoarece este mai rezistent decât cel de 24 de karate pur. Acest tip de aur nu are nevoie de îngrijire, deoarece nu se înnegrește, spre deosebire de alte metale, cum ar fi argintul.

Chiar și așa, dacă doriți să vă curățați bijuteriile din aur galben, o puteți face cu o cârpă specială pentru asta sau folosind o cârpă umezită cu apă și puțin amoniac. În cazul în care ați zgâriat orice bijuterie din aur galben, o puteți duce la bijutier pentru a o lustrui și a-și recupera aspectul original.

Aur alb

Aurul alb este un aliaj de aur pur cu alte metale albe precum argintul, paladiul, nichelul sau platina. În plus, este adesea acoperit cu un strat de rodiu foarte lucios pentru a obține un finisaj oglindă.

Din acest motiv, este posibil ca după un timp bijuteriile din aur alb să-și piardă strălucirea originală. Dacă se întâmplă acest lucru, singura modalitate de a curăța aurul alb este să îl duceți la bijutier pentru a-i aplica un nou strat de rodiu.

Aur roz

Și acest tip de aur face parte dintre cele mai comune tipuri de metal, deși este cel mai puțin popular. Este fabricat dintr-un aliaj de aur fin de 24 de carate, argint și cupru. Când vine vorba de curățarea bijuteriilor din aur roz, trebuie procedat la fel ca în cazul aurului galben. Pentru a-i recupera strălucirea va trebui să mergeți la bijutier pentru a-l lustrui.

Citeste si...
Ce înseamnă când visezi că omori pe cineva?

În orice caz, puteți folosi oricând amoniac dizolvat în apă pentru a curăța acest tip de aur, la fel cum puteți face cu aurul galben.

Cum se curăță aurul cu remedii casnice

Există și câteva remedii casnice pe care le puteți folosi în cazul în care bijuteriile se deteriorează. Menținerea lor în stare bună este esențială pentru a-și păstra valoarea. Iată câteva sfaturi și trucuri casnice pentru a  menține toate obiectele și bijuteriile din aur în stare perfectă.

Cum se curăță aurul cu apă și săpun

Săpunul neutru sau detergentul pe care îl folosiți pentru vase este un produs eficient pentru curățarea bijuteriilor din aur galben, alb sau roz. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să urmați pașii următori:

-Umpleți un castron cu apă caldă și adăugați în vas detergentul ales.

-Dizolvați bine săpunul și scufundați bijuteriile timp de 15 minute.

-Frecați bijuteriile cu mișcări circulare cu o periuță de dinți cu păr moale, dacă sunt foarte murdare.

– Clătiți cu apă fierbinte, ștergeți-le și așezați-le pe o suprafață plană până când se usucă complet. Dacă doriți să strălucească, ștergeți-le ușor cu cârpa.

Cum se curăță aurul cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu combinat cu apă este foarte eficient în curățarea bijuteriilor din aur. Îl puteți folosi pentru toate tipurile de aur (galben, roz sau alb). Trebuie doar să urmați acești pași:

  • Căptușiți un recipient din sticlă cu folie de aluminiu, astfel încât bijuteria să fie în contact cu acest material, pentru a se curăța mai bine.
  • Așezați bijuteria și presărați bicarbonat de sodiu până când este complet acoperită.
  • Fierbeți apă și turnați-o peste bijuterie, lăsând-o să se înmoaie timp de cinci minute.
  • Periați bijuteria cu o periuță de dinți cu păr moale.
  • Clătiți-o cu apă rece și uscați-o cu o cârpă moale.

Acum că ați aflat aceste trucuri simple le puteți utiliza  pentru a curăța diverse  bijuterii din aur. Cu ajutorul lor le veți face să strălucească ca în prima zi.

În cazul în care vreți să vă măriți colecția de bijuterii puteți accesa linkul https://www.aursiargintaec.ro/inele-din-aur.