Life, Stiri

Trecerea la ora de iarna: Cum iti afecteaza psihicul aceasta schimbare

Sfarsitul lunii octombrie este momentul in care vom da ceasurile cu o ora in urma, trecand la ora de iarna. Schimbarea se va face in noaptea de sambata spre duminica, intre 25 si 26 octombrie. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Trecerea-la-ora-de-iarna--Cum-iti-afecteaza-psihicul-aceasta-schimbare

Cu toate ca vom dormi cu o ora mai mult, trecerea la ora de iarna poate declansa un tip de depresie temporara: tulburarea afectiva sezoniera.

Depresia de iarna sau tulburarea afectiva sezoniera incepe sa se manifeste odata cu scurtarea zilelor. Intunericul de seara si dimineata, dereglarea ceasului biologic, iti pot afecta starea psihica in diverse moduri.

La unele persoane, aceasta tulburare poate dura cateva zile, pana cand organismul se obisnuieste cu noul program, la altele poate dura pana in primavara.

Trecerea la ora de iarna nu se manifesta la fel pentru toata lumea si nu ar trebui sa te ingrijoreze, decat in momentul in care simptomele devin alarmante.

Iata cateva efecte negative ale trecerii la ora de iarna:

1. Lipsa de energie

Trecerea la ora de iarna iti da peste cap ceasul biologic, ceea ce inseamna ca organismul tau devine confuz si reactioneaza ca atare. O singura ora in plus de somn, intr-o singura zi, te poate face sa fii lipsita de energie in zilele urmatoare. De obicei, in a doua parte a zilei nu mai dai randament la serviciu, obosesti mai repede si nu te mai poti concentra.
O cura cu fructe si legume proaspete poate reda organismului tau energia de care are nevoie pentru a functiona normal intreaga zi. De obicei, organismul se acomodeaza destul de repede cu noul program, iar nivelul de energie revine la normal.

2. Apetit crescut

Iarna, simti nevoia sa mananci mai mult, iar poftele alimentare nu sunt dintre cele mai sanatoase. In general, in aceasta perioada a anului poti simti nevoia de a consuma mai multi carbohidrati. Printre produsele dupa care tanjesti se numara painea, cartofii, pastele fainoase, fasolea, produsele de patiserie, merele si bananele.

3. Somnolenta si irascibilitate

Medicii sustin ca multe persoane se culca mai devreme dupa trecerea la ora de iarna, dar se trezesc mai tarziu. Aceasta lipsa de constanta te bulverseaza si iti strica dispozitia.

Pentru a combate acest efect al trecerii la ora de iarna, este recomandat sa respecti programul de somn. Daca inainte de schimbarea orei obisnuiai sa te culci la ora 22, este bine sa mentii acest program si dupa ce dai ceasul cu o ora inapoi.

4. Stres

Gandul ca zilele sunt mai scurte te face sa crezi ca nu vei mai avea timp sa-ti indeplinesti toate sarcinile si ca vei avea mai putin timp la dispozitie pentru familie. Evita sa-ti dai peste cap rutina zilnica si organismul tau va accepta mai usor trecerea la ora de iarna.

blank