Șapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au făcut cu succes, duminică, un transplant cardiac complicat, întrucât primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenție chirurgicală, fiind într-o situație clinică gravă. Operația a durat peste nouă ore, scrie Mediafax.

Un bărbat de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală

.Dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operației, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.

”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenție chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficiență cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situație clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horațiu Suciu.

Cordul a fost prelevat în cursul dimineții de duminică și a ajuns în Mureș cu un elicopter SMURD.

Citeste si...  ATACURI POLITICE, afirmaţii tendenţioase! Reacţia lui Firea, după ce s-a vehiculat că ar putea candida la PREŞEDINŢIE

”Intervenția a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menționez e că întotdeauna pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenție, toate manevrele sunt mult mai dificile și toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenție”, a mai spus Horațiu Suciu.

Șeful Institutului a subliniat că la un moment dat erau șapte medici în sală, inclusiv rezidenți și specialiști. Incizia a început la ora 8.30, iar intervenția s-a încheiat după ora 17.30. Astfel de operații durează, de regulă, șase ore.

”A fost al patrulea transplant din acest an, ceea ce pentru o instituție, pentru clinică, e un număr relativ bun, dar pentru țară este total insuficient. Dacă vorbim, pe lista de așteptare a clinicii noastre sunt aproximativ 30 de pacienți care în acest moment trebuie transplantați, azi sau mâine. Dacă vorbim de țară sunt foarte mulți și, din păcate, mulți dintre ei nedepistați”, a afirmat dr. Suciu.

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş este singurul din România în care se realizează transplant de cord.