Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Traian Băsescu, la final de mandat.

Traian Băsescu a susţinut ultima conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia va răspunde tuturor întrebărilor jurnaliştilor. Este bilanţul celor 10 ani de mandat. Este sfârşitul unei ere, la capătul a două mandate de 5 ani. A fost un deceniu în care Preşedinţia a fost implicată în numeroase scandaluri. De la tribuna Cotrocenilor, am asistat la atacuri ale lui Traian Băsescu la adresa adversarilor politici, la presă, dar cel mai grav, chiar şi la adresa a diferite clase sociale.

4basescu4_07277700

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de final de mandat, că România e o ţară sigură datorită modului în care instituţiile ei funcţionează, el arătând că afirmă cu toată responsabilitatea faptul că românii trăiesc într-un stat sigur.

Traian Băsescu le-a mulţumit românilor pentru onoarea pe care i-au făcut-o de a le fi preşedinte timp de 10 ani şi că pentru aceasta le va fi dator să continue într-un fel sau altul la atingerea obiectivelor pe care românii le au.

Cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– Vreau să mulţumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o, de a le fi preşedinte pentru 10 ani. Este o onoare pentru care le voi fi dator să continui la atingerea obiectivelor pe care românii le au

– Teme pe care le voi aborda: securitatea, România şi UE, şi statul de drept.

– Când mi-am început mandatul, principiul pe care am vrut să funcţionez a fost „acestea sunt instituţiile, acestea sunt legile, să le facem să funcţioneze mai bine”

– După mandatul lui Iliescu, am pus o virgulă şi am continuat preluând ceea ce era bun şi îmbunătăţind ceea ce am considerat că trebuie îmbunătăţit.

Despre securitatea naţională:

– Românii trăiesc într-un stat sigur. Într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, România este o ţară sigură, datorită modului în care instituţiile funcţionează.

– Dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a lui Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este un stat sigur. Pentru România, nu există riscul unei invazii, unei destabilizări proiectată la Moscova. Nu pentru că Putin nu e interesat de România, dar suntem într-un sistem de aliaţe solid.

– România a devenit un furnizor de securitate pentru alte state NATO.

– Avem o armată care s-a perfecţionat în condiţii de război, avem o armată antrenată.

– Din punctul de vedere al securităţii, România este mai sigură ca niciodată. Mesajul meu către români: Suntem în siguranţă.

– Serviciile Române de Informaţii sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale aliaţilor.

– Armata încă mai trebuie dotată consistent.

– Ultima legislaţie care vizează punerea la îndemâna serviciilor de informaţii a accesului la internet şi un control al operatorilor pe cartelele pre-pay este o măsură care poate preveni atacuri teroriste şi cibernetice la adresa România. Trebuie avută însă grijă mare.

– Dacă la începutul mandatului meu, eram o ţară NATO, în momentul de faţă suntem o ţară NATO credibilă în interiorul alianţei.

– România trebuie să investească în modernizarea echipamentelor forţelor armate.

Despre prezenţa noastră în UE:

– UE  este singura opţiune viabilă pentru ca România să ajungă la prosperitate pentru cetăţenii săi cândva.

– Aş vrea să ştim că suntem departe, ca realitate, de imaginea pe care ne-o facem noi singuri, atunci când vorbim despre noi în UE.

– Eu am primit o Românie care terminase negocierile de aderare şi avea o lungă listă de probleme care condiţionau aderarea. A fost mare efort cu steguleţele, pe mediu, pe transporturi, pe justiţie, pe agricultură etc. Mi-am adus aminte cu plăcere că am avut onoarea să semnez Tratatul de Aderare, care a intrat apoi într-un proces de ratificare. A fost un efort intern, diplomatic şi, la 1 ianuarie 2007, cu toate cele 25 de state membre ratificând tratatul de aderare, am devenit membri ai UE.

– A fost perioada crizei economice. Atunci, în UE, era un curent puternic de separare de zonei euro de zona non-euro. În afară de lupta noastră, a statelor non-euro, am avut şansa unei Germanii care nu a vrut o Europă cu două categorii de state.

– Am devenit parteneri în zona Euro Plus. România a doptat să-şi însuşească exigenţele pentru zona euro.

– Dorinţa de a nu ne decupla de zona euro ne-a făcut să adoptăm, opţional, Trataul Fiscal, care stabileşte ca statele să-şi garanteze dezvoltatea din resursele pe care le produc.

– Opţiunea de a ratifica Tratatul Fiscal a fost una bună, pentru că ne garantăm o dezvoltare durabilă, cu resurse credibile şi cu îndatorări care să fie destinate investiţiilor, nu consumului.

– România a făcut progrese formindible: rata inflaţiei este de 1,4%, deficitul bugetar sub 3%

– Astăzi România îndeplineşte criteriile de convergenţă.(…) Îi voi preda domnului Iohannis o ţara care îndeplineşte toate criteriile de convergenţă.

– PIB în 2004 era de 61 miliarde, PIB în 2014 este de 152 miliarde.

– Exporturile în 2005  erau de 11,6 miliarde, în 2014 vor depăşi 50 miliarde.

– Ponderea industriei. La nivelul UE, ponderea industriei din PIB este 17-18%, în România este de peste 33%.

– Avem o perspectivă economică bună, totul este să reuşim să cheltuim banii UE pentru infrastructură, pentru mediu, pentru creşterea competitivităţii.

– Legea Educaţiei a fost o lege bună. Cred că cel mai mare câştig al legii este legat de sistemul universitar, şi de sistemul dual de învăţământ, care le dă şansa elevilor ca, la finalul studiilor, să aibă o meserie.

– Ce trebuie făcut pentru a ne valoriza calitatea de stat mebru UE: reforma în sănătate, sistemul trebuie reformat. Este o reformă care ar pune oamenii în centrul sistemului de sănătate.

– Pentru modernizarea clasei politice, avem nevoie de reforma finanţării partidelor, de respectarea referendumului din 2009 prin care poporul a votat un Parlament cu 300 de parlamentari, de introducerea votului prin corespondenţă.

-Cred că, în România, este nevoie de o reformă a Finanţelor Publice, a sistemului de taxe.

– România trebuie să-şi asigure independenţa energetică, pentru ea şi pentru Republica Moldova.

– Este esenţial ca, în numele democraţiei, să se găsească soluţii fiscale pentru presă. Sistemul fiscal face ca presa să fie mult prea încorsetată de interesele patronilor de presă.

– Libertatea de a munci liber în orice ţară din UE este un bun extraordinar.

Despre statul de drept:

– România a făcut progrese uriaşe, din 2004 până acum. Progresele care s-au făcut în justiţie nu se datorează schimbării legilor, judecătorii au simţit că nu mai există o presiune pe ei.

– Mi s-a părut important ca românii să ştie că trăiesc într-o ţară sigură, într-o ţară UE şi că suntem într-o ţară în care justiţia lucrează tot mai bine şi avem şanse să consolidăm acest lucru.

– Cred că o soluţie bună ar fi să continuăm. Aşa cum eu am pus o virgulă după mandatele  domnilor Iliescu şi Constantinescu, aşa ar trebui pusă virgulă şi după mandatul meu şi făcute lucrurile mai bine în continuare.

– Nu e atât de important să dai legi noi, sau să demolezi pentru a începe altceva, ca instituţie.

Răspunsuri la întrebările jurnaliştilor:

– Nu am incă proiecte politice. O să mă mişc printre amicii de la PMP şi familie.

– România are o problemă. Acum 25 de ani, a ieşit din comunism, unde eram toţi egali. Cel mai puternic element de securitate este prosperitatea poporului. Singura condiţie pentru ca România să ajungă la prosperitate este apartenenţa la UE.

– Mesajele noastre nu merg la Moscova, mai ales când vine vorba de Republica Moldova. Obiectivul nostru este sprijinirea politică şi economică a Republicii Moldova pentru intrarea în UE, dacă nu vor unirea cu România. Dacă vor, sunt bineveniţi.

– Revizuirea Constituţiei este un eşec.

– Alina Bica intră în lunga listă de oameni cu care am dat-o în bară. E foarte greu să ai inspiraţia să numeşti într-o funcţie înaltă un magistrat. la fel şi un ministru.

– Fratele meu nu a luat bani.

– Cele mai dificile momente prin care a trecut România au fost cel care în care nu ne mai puteam împrumuta de pe piaţă şi cel în care am fost puşi în faţa unei alternative: ori dăm afară salariaţi din sectorul public, ori reducem salariile cu 25%. A fost dificilă şi ziua în care a fost arestat fratele meu.

– Rusia ţinteşte gurile Dunării, în mod indiscutabil. Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea regională.

– South Stream este suprasusţinut de OMV Petrol pentru că ar dori să pompeze gazul din Marea Neagră prin South Stream. Asta ar face România o ţară dependentă de infrastructura Gazprom.

blank