Preşedintele României se foloseşte de principiul „dezbină şi stăpâneşte”

5469524_mediafax_foto_razvan_chirita_51545400

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că există o imixtiune a politicului în Justiţie. „Cineva s-a băgat cu bocancii în Justiţie”, a spus Băsescu, acuzând o intervenţie a politicului la nivelul DNA, în contexul schimbărilor recente din structura Direcţiei.

În opinia sa, schimbările lui Lucian Papici şi a Marianei Alexandru s-au făcut după câteva „şocuri”: în primul rând, ca urmare a trimiterii în judecată pentru şantaj a lui Dan Voiculescu şi a fiicei sale, Camelia, precum şi condamnarea sa; în al doilea rând, după ce s-a aflat de finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea pe tema referendumului.

„Indiferent cum sunt scrise legile, sunt forţe politice care nu pot fi un garant al respectării regulii jocului. (…) Ceea ce s-a întâmplat ieri este o imixtiune a politicului care a dat ordin procurorului general să facă ceva. Acest ceva, venind după două şocuri pe care oameni extrem de importanţi le-au primit: anunţul începerii urmăririi penale pentru şantaj a lui Voiculescu, a fiicei sale şi a directorului Antena 1, condamnarea lui Voiculescu şi informaţia pe care au aflat-o, e adevărat, prea târziu pentru a mai putea face ceva, că s-a finalizat dosarul lui Dragnea, de fraudare a referendumului. Aceste trei lucruri i-au făcut să nu mai respecte obiective cu care s-au angajat şi în Europa, şi în relaţia cu SUA”, a spus Traian Băsescu, într-un interviu acordat evz.ro.

Şeful statului a declarat că are probe privind o influenţă a politicului în rândul Direcţiei.

„Cred că am. Aici nu suntem în zona naivităţilor, ci a lucrurilor pe care le ştim sau nu le ştim. Alaltăieri, după CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justiţie, spunându-i: ‘Omule, atenţie la nominalizări pentru DNA!’, pentru că până acum am avut o regulă. Regula a fost că şeful structurii la DNA şi DIICOT sunt cei care propun funcţiile care se desemnează prin decret ministrului Justiţiei. E foarte important ca şeful DNA şi DIICOT să poată să-şi propună echipa. Dacă un ministru al Justiţiei, dacă CSM au argumente profesionale, disciplinare, că nu trebuie numit, nu-i vor da un aviz favorabil. Pe Papici nu l-am văzut. Niciodată nu a avut o relaţie cu mine la numiri. Sau pe Alexandrescu”, a explicat preşedintele.

Pe lângă aceste indicii, Băsescu mai avansează o „probă” a existenţei unei influenţe politice.

„Discuţia pe care am avut-o cu procurorul general ieri, înainte de a trimite pe fax, sau poate aproape simultan, revocarea lui Papici. Eu l-am sunat să-i spun ‘Nu e bine, domnule procuror general!'”, a explicat Băsescu.

Întrebat de unde ştia, acesta a răspuns: „Nu aveam cum să nu ştiu, pentru că se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD-ului, în mod deosebit, şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul. Ei n-au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa lui Kovesi.”

Mai mult, întrebat dacă Dragnea era miza, Băsescu a replicat: „Uitaţi-vă la reacţia de ieri a lui Dragnea în care, în problema Roşia Montană, i-a tras una lui Ponta de nu s-a văzut. Că el va vota Roşia Montană…”

Totuşi, adaugă Băsescu, la DNA „sunt oameni care nu vor înghiţi la nesfârşit tipul acesta de intervenţie brutală la comandă politică”.

„Ce este în neregulă aici, în ceea ce priveşte numirile de la secţia 1 la DNA, Papici şi Alexandrescu, este că, acum şapte zile, pentru procurorul general, oamenii aceştia au fost buni. Şi i-a delegat pentru 3 luni. Trebuie să ai o justificare când întrerupi delegaţia. Asta e proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. Cineva s-a urcat cu picioruşele pe Niţu”, încheie Băsescu. (I.G.)

 

Citeste si...  Percheziţii DNA la Primăria Piteşti. Vizat este primarul Tudor Pendiuc şi un viceprimar