„Măsura trebuie rapid implementată”

 Base Nato

Angajamentul de creştere a resurselor pentru MApN este semn bun, dar măsura trebuie rapid implementată, a spus Traian Băsescu după întâlnirea cu secretarul general al NATO.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că angajamentul Guvernului de creştere a alocărilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate că mai trebuie discutată „cadenţa”, pentru că „evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate rapid”.

Preşedintele Băsescu a precizat că a discutat cu secretarul general al NATO toată problematica regiunii şi modul în care trebuie acţionat faţă de creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi de poziţia Federaţiei Ruse.

„În perspectiva summit-ului NATO din septembrie, obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al Alianţei şi reafirmarea cu forţă a aplicării articolului 5 al Tratatului, care garantează securitatea fiecăruia dintre membri, prin sprijinul acordat de toate statele membre”, a adăugat şeful statului, în declaraţia comună cu secretarul general NATO.

Preşedintele a precizat că, în cursul întrevederii cu Anders Fogh Rasmussen, a remarcat reacţia de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum SUA, Franţa, Canada, care au trimis forţe în regiune, inclusiv în România, precum şi reacţia NATO în general faţă de instabilitatea din regiune şi afirmarea la nivel cel mai înalt nivel al Alianţei a funcţionării articolului 5 „în orice circumstanţă”.

Şeful statului a adăugat că, în ceea ce priveşte România, angajamentul Guvernului de a creşte alocările bugetare pentru MApN este un semn bun. „Angajamentul Guvernului de a creşte alocările pentru apărare reprezintă un semnal bun. Poate că trebuie să mai discutăm cadenţa cu care se face, pentru că evenimentele nu aşteaptă şi măsurile trebuie luate rapid”, a mai spus însă preşedintele Traian Băsescu.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri, la Cotroceni, la începutul discuţiilor cu şeful statului, că creşterea graduală a alocărilor bugetare pentru apărare este necesară „dacă luăm în considerare noua situaţie dramatică de securitate din Europa”.

 

 

Citeste si...  Contradicţii în plângerea lui Mircea Băsescu