Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a analizat decizia lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției. Băsescu crede că „nu ai voie să riști” ratarea unui referendum pe justiție.

„E în dificultate pentru că au formulat greșit, cred eu, au fost prea preciși în adresa făcută la Parlament. Adică probabil a enunțat tema mult prea precis și nu poate ieși din termenii temei. Da, dar asta nu o face președintele, ci băieții aceia deștepți de la departamentul juridic. (…) Eu nu mai țin minte exact adresa pe care am făcut-o Parlamentului, dar în mod cert nu am scris ce vreau, ci am scris vreau că consult poporul pe o chestiune de interes național. Și-a prins urechile în dificultatea întrebării. Referendumul pe justiție e exterm de riscant, pentru că PSD va boicota orice referendum legat de justiție. Și dacă va fi pe altă temă, tot îl vor boicota, pentru că au nevoie de o înfrângere în perioada premergătoare prezidențialelor”, a declarat Traian Băsescu, marți seară, la TVR 1 la emisiunea România9.

Traian Băsescu dă verdictul: Referendumul lui Iohannis, un dezastru

Referendumul va fi catastrofal dacă nu va fi întrunit cvorumul: „Dacă nu faci cvorum la un referendum pe justiție e catastrofal sau dacă mergi cu celebra întrebare – dacă românii sunt de acord ca persoane condamnate să nu mai aibă funcții publice. Da sau nu? Un asemenea referendum nu ar trece. Și prima instanță de care nu trece e CCR. De ce? Acolo unde numești e în regulă, ai tu regulamentul tău, și au militarii – dacă ai fost condamnat nu mai poți fi militar. Avem și în legea Guvernului, dar aici discutăm de funcții numite. Ce te faci dacă un om care a avut o condamnare e ales în funcții publice? Poate să interzică pentru 2 ani, dar expiră perioada, după care are dreptul să candideze pentru funcții publice. Nu poți să îl stigmatizezi toată viața”, a explicat Băsescu.

Citeste si...
Vezi ce mesaj transmite Alina Pușcaș după ce a aflat că are coronavirus

„E dreptul președintelui de a chema și a întreba ce părere aveți despre… De regulă când faci astfel de consultări tu șii unde vrei să ajungi. Dar nu exclud posibilitatea ca aceste consultări să îl fi dus la concluzia că trebuie să extindă zona de întrebări la referendum. Categoric va fi mai mult decât o întrebare. Eu așa cred. Poți să formulezi una, două, trei, cinci întrebări. Trebuie scrise foarte scurt și aibă răspunsuri cu da și nu. Eu pot să garantez o întrebare care trece și care ar repara greșeala mea, acea întrebare legată de 300 de parlamentari pe care eu am legat-o de Parlament unicameral, ceea ce implica modificarea Constituției. Eh lăsăm două Camere dar consult poporul să văd dacă va fi un Parlament cu 100 de senatori și 200 de deputați. Nu ai voie să riști ratarea unui referendum pe justiție. Eu nu aș risca”, a conchis Traian Băsescu.Președintele României a anunțat, luni, că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.