Actualitate, Stiri

Tradiţii pentru spor şi sănătate în Sâmbăta Mare

Învierea Domnului sau ce s-a întâmplat în urmă cu peste 2.000 de ani

invierea_domnului

 Discipolii lui Iisus, Iosif din Arimateea şi Nicodim nu şi-au manifestat deschis simpatia faţă de Hristos câtă vreme Acesta a fost în viaţă. Ei ştiau că un astfel de gest ar fi fost pedepsit drastic de Pillat şi ei ar fi fost excluşi din Sinedriu.

După moartea lui Iisus, cei doi discipoli au intervenit la Pillat, pentru a obţine aprobarea să-l îngroape pe Iisus. Evangheliştii menţionază că sărmanii ucenici ai lui Iisus n-ar fi reuşit să obţină această favoare obţinută de Iosif şi Nicodim, oameni bogaţi şi influenţi.

Aceştia au coborât trupul lui Iisus de pe cruce, iar Nicodim a adus aproape o sută de litri de smirnă şi aloe, mirodenii folosite la ritualul de ungere a trupului învăţătorului lor.

Documentele vremii menţionează opiniile contemporanilor care spuneau că nici celui mai respectat om din Ierusalim nu i se făcuse aşa o mare cinste după moarte. Totodată, ucenicii lui Iisus au fost surprinşi de faptul că aceşti oamenii bogaţi şi respectaţi ai cetăţii erau atât de interesaţi de îngroparea Domnului lor.

După ritualul de ungere cu mirodenii, trupul lui Iisus a fost pus într-un mormânt nou. În acest timp, fără să-şi exprime deschis teama, iudeii l-au căutat pe Pillat şi i-au spus: „Ne-am adus aminte că Înşelătorul acela a spus, pe când trăia, că după trei zile se va scula. De aceea, este bine să porunceşti să se întărească paza la mormânt”. Pillat le-a îngăduit acest lucru: „Da, să aveţi strajă; să mergeţi şi s-o întăriţi cum ştiţi”. Iar ei au întărit mormântul cu strajă şi l-au pecetluit cu piatră. După ce a trecut Sâmbăta, când se lumina de ziuă, Maria, Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.

Îngerul a vestit că Iisus s-a sculat din morţi

Atunci s-a făcut cutremur mare, iar îngerul Domnului a coborât din cer, a venit şi a prăvălit piatra şi şedea deasupra acesteia. Femei s-au apropiat de mormânt, iar îngerul le-a spus: „Nu vă temeţi: eu ştiu că-l căutaţi pe Iisus cel răstignit. El s-a sculat precum a zis; veniţi să vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergeţi şi spuneţi ucenicilor Lui că s-a sculat din morţi”.

Dar când ele mergeau să vestească acest lucru, Iisus le-a întâmpinat şi le-a spus: „Nu vă temeţi, vestiţi fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea.” Femeile, foarte bucuroase şi emoţionate au plecat să ducă mesajul. Vestea Învierii s-a răspândit destul de repede. De teamă, Pillat care era vinovat de moartea lui Iisus s-a închis în casă, pe când Caiafa încerca să stabilească ordinea în rândul mulţimii şocate de vestea Învierii.

Referindu-se la momentele tensionate, legate de vestea Învierii lui Hristos, părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti, a spus: ” Soldaţii se temeau că vor fi acuzaţi că au adormit şi trupul lui Iisus a fost furat. Atunci, căpeteniile preoţilor şi arhiereii au întocmit un raport şi, după multe bâlbâieli, i-au convins să spună acest lucru”.

O altă veste s-a răspândit în Ierusalim: în mormânt nu a fost pus un corp în carne şi oase; la aşa-zisa îngropare a lui Iisus în mormânt au fost aşezate anumite lucruri care semănau cu un trup omenesc.

Tot cu acel prilej, referitor la Învierea lui Iisus, unii susţineau că la mormântul lui Iisus, un înger cu chip de om era acolo şi le-a spus femeilor care au venit îngrijorate. „Pentru ce căutaţi între cei morţi pe Cel viu? Nu este aici, ci a înviat. Aduceţi-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galileea, când zicea că Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit şi a treia zi să învieze.!” În orice variantă, după aflarea veştii, femeile au fost emoţionate şi au plecat de la mormânt strigând: „A înviat! A înviat!” Ele au alergat să le vestească ucenicilor Lui Iisus că Fiul Omului a înviat.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

În Sâmbăta Mare, ultima zi de post, credincioşii transmit din generaţie în generaţie un mesaj al dreptei credinţe: „Să fugim ca de foc de pilda trădătorului Iuda”. Se sacrifică mielul, iar femeile pregătesc mâncărurile tradiţionale pentru Paşte: drobul, friptura şi borşul de miel.

Ca să fim sănătoşi şi norocoşi până la Paştele următor, oasele mielului rămase de la masa Pascală nu se aruncă. Acestea se îngroapă la rădăcina unui pom roditor-măr sau păr.

Legenda despre Pască

Gospodinele pot vopsi ouăle pentru Înviere, dacă n-au reuşit să facă acest lucru în Joia Mare. Tot acum se prepară pasca, iar o legendă referitoare la acest simbol pascal ne spune de când s-a răspândit obiceiul de a face pască: Legenda spune că, în timp ce Iisus predica împreună cu apostolii, ei au fost găzduiţi de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum, fără ca ei să ştie. Întrebându-l pe Hristos când va fi Paştele, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă.

Curând, apostolii au găsit în traistă darul pus de acel om. De atunci, femeile pregătesc pentru fiecare Paşte pasca, iar ritualul preparării acesteia poate avea semnificaţii magice, spune tradiţia. Pasca Luminată se coace odată pe an în Sâmbăta Mare şi poate avea forme diferite, iar fiecare pască din aluat face referire fie la momentul morţii lui Iisus, fie la naşterea Acestuia.

Sambata Mare

Pregătiri pentru Sărbătoarea pascală

Tot în această zi se fac retuşuri la hainele noi pe care le vom purta în zilele de Paşte. Pentru a avea spor în munca lor, pentru a fi sănătoşi, prin tradiţie, se spune că este bine ca femeile să poarte în seara Învierii şi în ziua de Paşte măcar o cămaşe nouă, iar bărbaţii să se înnoiască şi ei cu o pălărie.

Dacă în săptămâna Patimilor (de luni şi până sâmbătă) credincioşii au îmbrăcat haine cernite, în noaptea Învierii ei îşi schimbă hainele şi se îmbracă şi cu haine albe.

Să primim Sfânta împărtăşanie

În dimineaţa zilei de Sâmbăta Mare, ultima zi a Postului Paştelui, se păstrează tradiţia de a merge la biserică: şi părinţii, şi copiii merg să se spovedească şi să primească sfânta împărtăşanie.

Acum, la spovedanie, fiecare trebuie să mărturisească preotului duhovnic greşelile făcute de la ultima împărtăşanie. Se spune că, atunci când credinciosul ascunde o greşeală în timpul spovedaniei, Dumnezeu va găsi o cale prin care acesta să fie povăţuit să se îndrepte. După împărtăşanie, se continuă postul până în ziua de Paşti.

Copiii care n-au împlinit vârsta de şapte ani nu trebuie să postească. Credincioşii, indiferent de vârstă, vor posti în funcţie de starea de sănătate, măcar trei zile.

Cum pregătim coşul Pascal

Sâmbătă seara, înainte de slujba Învierii, gospodinele pregătesc coşul Pascal. Acesta trebuie dus la biserică, pentru ca preotul să binecuvânteze bucatele. În coş, pe un ştergar nou, gospodina va pune o lumânare albă aprinsă, ouă roşii, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină preparat din aluat copt şi vin.

Veniţi să primiţi Lumină!

Sâmbătă noaptea credincioşii merg la biserică să primească lumină. La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu toţi credincioşii veniţi la slujba Învierii să asculte Sfânta Evanghelie şi să primească lumină.

După răspândirea luminii sfinte, preotul spune :”Hristos a înviat!”, iar credincioşii trebuie să răspundă: „Adevărat a Înviat!. După acest moment, slujba se continuă în biserică, până dimineaţa, la orele 4. Credincioşii vor primi Paşte după ce acesta a fost binecuvântat de preot. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere, simbolul Învierii lui Hristos.

Sâmbătă noaptea se deschid cerurile

Sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin în căminul unde au locuit înainte de plecarea în eternitate. În memoria lor se împart pachete săracilor.

Tot sâmbătă noaptea nu trebuie să dormim , pentru că atunci când se deschid cerurile Dumnezeu să ne privească până-n adâncul sufletului şi să poată vedea cea mai fierbinte dorinţă a noastră.

Sâmbătă spre duminică oamenii nu dorm; ei fac un foc în curtea casei sau pe dealul din apropierea bisericii, care ţine până la miezul nopţii. După aceea, credincioşii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

Ce e bine să NU faci astăzi

– de Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

– începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

– Daca vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui inlauntrul fiintei tale.

– Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.

– ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

 

 

blank