Life, Stiri

Totul despre tulburarea bipolară!

Cum se manifestă şi ce trebuie să faci

tulburare (2)

Tulburarea bipolara se manifesta ca schimbarea brusca a starii de dispozitie, depresii severe, chiar si episoade maniace, cand persoanele nu simt starea de somnolenta si sunt hiperactivi. In perioada de depresie, persoanele afectate sunt triste, fara chef de viata, au sentimentul de vinovatie si lipsa de energie.

Exista mai multe tipuri de tulburari bipolare: De tipul I – este forma clasica a afectiunii, pacientii avand perioade de manie si depresie periodice; De tipul II – bolnavii nu prezinta manie severa si trec prin perioade blande de hipomanie si depresie; Tulburare bipolara ciclica rapida – pacientii sufera de un numar mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.

Fara un tratament adecvat, boala se agraveaza in timp si perioadele de manie si depresie devin din ce in ce mai grave si mai frecvente. Daca este urmat un tratament, pacientii pot avea o viata normala si pot tine sub control reactiile. Terapia ajuta la reducerea frecventei episoadelor de acest gen si a severitatii lor pentru a acorda bolnavilor sansa sa se bucure cu adevarat de viata.

tulburare (3)

Ca tratament de lunga durata se recomanda o combinare intre medicamentatie si tratament psihosocial. Trebuie cu urgenta inceput tratamentul, inca de la primele semne ale afectiunii, deoarece se agraveaza in timp.

Medicamentele sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbarile de dispozitie ale pacientilor. Administrarea lor se face pe o perioada lunga, care decurge pe parcursul a unor ani buni. Medicamentatia poate fi asociata pe termen scurt cu alte tipuri de terapii, pentru tratarea depresiei si maniei.

Antipsihoticele sunt de asemenea folosite in tratarea tulburarii bipolare. Acestea ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.

Litiul este utilizat inca de demult ca prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni episoadele bolnavilor.

Benzodiazepinele redau un somn linistit celor care sufera de insomnie, insa trebuie administrate cu prudenta deoarece cauzeaza dependenta.

Anticonvulsivantele stabilizeaza si ele dispozitia pacientului bolnav de tulburare bipolara, mai ales la cei care nu raspund bine la tratament. Pot fi administrate in combinatie cu litiul.

blank