Actualitate

Tot mai multe voci susţin că PNL a intrat în opoziţie

Apele în PNL sunt extrem de tulburi, mai ales după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe Dacian Cioloş ca premier. De aici, a urmat conturarea echipei guvernamentale şi miza foarte mare a premierului pe sprijinul PSD-ului.PNL

Liberalii au propus o siongura persoana pentru aparatul guvernamental şi s-a dovedit o propunere pierzătoare. Aceştia au recomandat un tânăr la sănătate, dar l-a scurt timp Dacian Cioloş a renunţat la această propunere iar PNL a rămas fără nici un portofoliu. De partea cealaltă, pesedistii şi-au păstrat doua portofolii importante: dezvoltarea şi administraţia.  Mai mult, Vasile Dancu, fost PSD-ist, este propus în funţia de vicepremier, având pe mână două ministere care îl fac de astăzi şeful de facto al partidului. În afară de Vasile Dâncu, mai sunt cel puţin trei ministere unde se află oameni agreaţi de PSD.

 

Mulţi din politică sunt de părere că este puţin cam mult pentru un partid ce a pierdut guvernarea şi pretinde că este în opoziţie.  Cert este că Dacian Ciolos a ajuns la aceasta formula de susţinere politică şi a contat mai mult pe pesedişti decât pe liberali.

O altă problemă în PNL o reprezintă răcirea relaţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Această problemă se poate asezona cu relaţia proastă a lui Klaus Iohannis cu “veşnicul premier din umbră” Cătalin Predoiu. Recent, într-un interviu, fostul ministru al justiţiei critica fără reţinere echipa Cioloş şi o ataca pe Cristina Guseth propusă la justiţie. Acest lucru este clar că nu se poate face de către reprezentanţii unui partid care susţine proiectele preşedintelui.

 

Un alt semn al atmosferei proaste din PNL este faptul că Iohannis a ales între partide și „stradă” în momentul cînd l-a desemnat pe Cioloș chiar dacă în joc de glezne se afla Cătălin Predoiu şi probabil se va afla mult timp de acum în colo. Social-democrații își păstrează toate posturile din deconcentrate și agenții. Puțin probabil să poată fi dislocați în următoarele luni de zile, adică cele cruciale pentru alegerile locale.

Politologul Cristian Pîrvulescua spus „Acest guvern are un program politic, are în program reforme politice ambițioase, care poate că au fost cerute de Piață, de stradă, dar care nu au legitimitatea niciunei consultări democratice și electorale. Când vorbim despre schimbarea Constituției – adică mandat de 5 ani, schimbarea statutului imunității -, toate lucrurile astea cred că trebuiau să facă nu numai obiectul unei negocieri politice, ci și al unei dezbateri cu societatea românească. Societatea românească înseamnă integralitatea cetățenilor României, nu numai o parte a lor, care sunt foarte vocali. Un guvern de tehnocrați nu poate, în niciun fel, să facă asta. Este tehnocrația altceva decât o ideologie în plus? Este o ideologie a celor care susțin că politica de partid și ideologiile de partid sunt depășite și că există un adevăr unic care poate să se impună. Nu este nicio noutate. Studenților mei le explic că Platon, în „Republica”, explica faptul că un tehnocrat, filosoful, este cel care trebuie să conducă omenirea pentru că a contemplat Adevărul. Acești oameni (miniștrii Cabinetului Cioloș, n.r.) susțin că au cele mai bune soluții tehnice. Soluțiile tehnice sunt rezultatul unei dezbateri între specialişti. Faptul că ești un bun specialist, pe de altă parte, nu înseamnă că ești un bun ministru”, a mai declarat politologul.

 

blank