Featured, International

Tot mai multe jurnaliste asasinate

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a condamnat violenţa împotriva femeilor jurnalist, reacţie ce vine în contextul recentei asasinări a jurnalistei bulgare Viktoria Marinova.

‘Recurgerea la violenţă fizică şi abuzuri sexuale pentru a reduce la tăcere o femeie jurnalist este o ameninţare la adresa demnităţii şi drepturilor fundamentale ale tuturor femeilor’, spune Audrey Azoulay.

‘Procentul femeilor din mass-media asasinate în lume a crescut în 2017 la 14%, faţă de 4% în 2012. În 2017, dintre cei şapte jurnalişti asasinaţi în Europa, patru au fost femei’, a detaliat directoarea generală a UNESCO.

La rândul ei, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a semnalat ca uciderea violentă a prezentatoarei bulgare de televiziune Viktoria Marinova ‘ilustrează deteriorarea condiţiilor de lucru ale ziariştilor în Uniunea Europeană’.

Responsabila pentru Europa a RSF, Pauline Ades-Mevel, a declarat agenţiei EFE că această organizaţie este convinsă că asasinarea lui Viktoria Marinova are legătură cu investigaţiile ei jurnalistice privind corupţia.

Autorităţile bulgare nu au reuşit deocamdată să identifice autorii crimei şi nici să stabilească mobilul acesteia.

Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ şi prezentatoare la postul local TVN Ruse, a murit după ce a fost lovită, strangulată şi violată. Corpul său lipsit de viaţă a fost descoperit sâmbătă într-un parc din oraşul Ruse, aproape de malul Dunării. Ea a devenit al treilea jurnalist de investigaţii din Uniunea Europeană ucis în ultimele 12 luni, după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak în februarie acest an.

Poliţia bulgară a anunţat marţi că a reţinut, pentru 24 de ore, un cetăţean român de origine ucraineană şi că în prezent verifică alibi-ul său în cadrul anchetei. 

blank