Actualitate, Stiri, Ultima Ora

TOPUL PUŞCĂRIABILOR! Lista politicienilor şi afaceriştilor care ar putea ajunge după gratii în 2015

monica-iacob-ridzi

Nume grele ar putea intra în închisoare în acest an, mai multe dosare fiind pe punctul de a fi finalizate. Pe lista celor care stau cu emoţii în acest an se numără nume grele de afacerişti, dar şi politicieni, cum ar Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu, Miron Mitrea, Monica Iacob Ridzi, Adrian Duicu şi mulţi alţii, dar şi personaje din lumea afacerilor ca Dorin Cocoş, Dan Adamescu, Dumitru Nicolae sau Ovidiu Tender. Unii dintre ei se află deja în arest preventiv, alţii îşi aşteaptă sentinţa definitivă.

Monica Iacob Ridzi 

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat, în 12 ianuarie, dezbaterile şi audierile în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat în faza apelurilor. Prima instanţă a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la cinci ani de închisoare, la începutul anului 2014, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului. 

Miron Mitrea

Anul acesta e decisiv şi pentru Miron Mitrea. Deputatul PSD Miron Mitrea a fost condamnat în 15 octombrie 2014 la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale din Voluntari, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Decizia a fost contestată. Completul de cinci judecători de la ICCJ trebuia să înceapă luni judecarea apelurilor din dosarul în care Miron Mitrea este acuzat de fapte de corupţie, numai că s-a stabilit un nou termen în 20 ianuarie după ce Miron Mitrea a rămas fără avocat. 

Ovidiu Tender 

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, în decembrie, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Rafo – Carom. Tender şi Iancu sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia nefiind definitivă.

Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din România. În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în august 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găureanu şi Bogdan Sălăjan.

Zsolt Nagy – şase şi cinci ani de închisoare

În data de 21 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ) este aşteptată să pronunţe sentinţa în dosarul privatizărilor strategice în care sunt acuzaţi foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. În decembrie 2013, Şereş a fost condamnat la şase ani închisoare cu executare, iar Zsolt Nagy, la cinci ani de detenţie.

Cercetările în acest dosar au demarat în 2006, după ce Serviciul Român de Informaţii a sesizat posibile ameninţări la securitatea economică a României, venite din partea unor consorţii internaţionale, interesate de privatizarea unor companii româneşti.

Unul dintre cele mai mari dosare din 2014 este cel cunoscut sub numele de „dosarul Microsoft”. Numele grele din sfera politicului apar în acest dosar: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, foştii ministri Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Procurorii DNA îi acuză pe cei nouă de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Alături de cei nouă, în dosar sunt implicaţi şi fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocoş, omul de afaceri Dumitru Nicolae, dar şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, toţi fiind în arest din 29 octombrie alături de fostul ministru Gabriel Sandu.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft.

Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Sturdza, Tudor Chiuariu sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
 
Un mare scandal a izbucnit anul trecut în România privind retrocedările de terenuri. Politicieni importanţi, precum Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu, Ilie Sârbu şi Dan Şova, dar şi alte persoane cunoscute în mediul de afaceri, precum Andrei Hrebenciuc, fiului fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, dar şi avocaţi sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. 

Viorel Hrebenciuc, aflat în arest preventiv, este acuzat că, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Bengescu Dan Costin, a constituit și coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna.

În acelaşi dosar este cercetat în arest la domiciliu şi Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc.

Şi senatorul Tudor Chiuariu este urmărit penal în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc privind retrocedări de suprafeţe mari de pădure. Potrivit procurorilor, în calitate de avocat, Tudor Chiuariu ar fi cerut bani în schimbul unei intervenţii la prefectul de Bacău pentru retrocedarea unei suprafeţe de pădure. Potrivit unor surse juridice, ar fi vorba despre două milioane de euro. Banii ar fi fost ceruţi, spun sursele, de la Paltin Gheorghe Sturdza, „mascaţi” în onorariul de avocat.

Tot de terenuri a fost legat şi dosarul care a dus la arestarea mai multor persoane, între care şi fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica. Anchetatorii au stabilit că, în 2011, Alina Bica, la vremea respectivă reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi membri în comisia ANRP, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din Capitală, supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că supraevaluarea s-a fpcut după intervenţiile lui Dorin Cocoş, un apropiat al lui Gheorghe Stelian, căruia omul de afaceri i-ar fi dat 10 milioane de euro ca să îl ajute în soluţionarea cauzei.

În dosar este vizat atât deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, cât şi deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă, însă deocamdată el nu s-a prezentat la DNA.

Dan Adamescu, trimis în judecată pentru dare de mită
 
Omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată de DNA, alături de judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi pe omul de afaceri Iosif Armaş, în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă.
 
Dan Adamescu este acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă ce priveau companiile pe care acesta le deţine.

Tudor Pendiuc – arest preventiv pentru corupţie

La finele anului trecut, Tudor Pendiuc, prim-vicepreşedintele PSD Argeş şi primar al municipiului Piteşti, a fost arestat preventiv pentru corupţie. Pendiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata in dosarul privind incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu 5 milioane de euro.

Gigi Becali VS. Ioan Becali. CONFLICT DUR între veri DUPĂ GRATII

Nicuşor Constantinescu – mai multe dosare

Zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi-a reluat activitatea la conducerea instituţiei, după ce judecătorii Curţii de Apel au admis în parte solicitarea formulată de acesta cu privire la modificarea măsurilor controlului judiciar sub care se află în dosarul Centrul Militar Zonal. Astfel, Nicuşor Constantinescu poate comunica cu angajaţii CJ Constanţa şi cu consilierii judeţeni, cu excepţia celor care au legătură cu dosarul Centrul Militar.

La Constanţa, Nicuşor Constantinescu este cercetat pentru abuz in serviciu sub forma continuata intr-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La Bucuresti, acesta este cercetat in trei dosare, in unul dintre ele fiind trimis in judecata pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase necuvenite.

Nicusor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie 2014 la Bucuresti, din Turcia, dupa ce fusese retinut de Politia din Istanbul.

Presedintele suspendat al CJ Constanta s-a aflat pentru mai mult timp in SUA, unde a fost supus unor interventii chirurgicale. Pe numele sau au fost emise doua mandate de arestare preventiva de catre instantele din Romania, deoarece nu s-a intors in tara la data stabilita de procurorii DNA.

Adrian Duicu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată, în 28 iulie 2014, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe de o parte, şi asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, „precum şi să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi, n.r.) într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Adrian Mititelu – dosarul dezafilierii clubului Universitatea Craiova

Fotbalul ar putea cunoaşte noi condamnări îna cest an, după cutremurul din 2014. Pe lista oamenilor de fotbal care fac obiectul unor procese se numără Mircea Sandu, fost președinte FRF, Dumitru Dragomir, fost președinte LPF, Adrian Mititelu, dar și Vasile Avram, fost președinte CCA.

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sunt implicaţi în procesul care are ca obiect  dezafilierea clubului de fotbal FC Universitatea Craiova. Aceştia ar risca pedepse cu închisoare între șase luni și 15 ani, dacă sînt găsiţi vinovaţi. DE asemenea, Dumitru Dragomir este prins în scandalul dintre Antena 1 şi RCS+RDS. 

blank