Life

Top 5 reguli de bază în amenajarea unei băi de apartament

Amenajarea băii este la fel de importantă ca și cea a celorlalte camere din apartament, doar că în acest caz trebuie să ții seama de anumite particularități ale spațiului. Băile au dimensiuni diferite, însă în fiecare situație acestea trebuie să aibă un aspect plăcut, să fie funcționale și să confere un sentiment plăcut, de intimitate.

Pentru ca toate aceste cerințe să fie îndeplinite, iată care sunt principalele reguli de care nu trebuie să faci rabat când îți amenajezi baia apartamentului.

Chiuveta, cada și vasul de toaletă

Acestea sunt principalele trei elemente de care trebuie să ții cont când faci planul pentru amenajarea băii. Sunt elemente fixe, care nu pot fi mutate, astfel că gestionarea spațiului trebuie calculată în funcție de amplasarea și dimensiunea acestora. În cazul în care urmează să cumperi aceste elemente, trebuie să faci măsurătorile „la milimetru”, pentru a te asigura că modelul pe care ți-l dorești se potrivește perfect cu spațiul pe care îl al la dispoziție în baie.

Cabina de duș, recomandată pentru băile mici

Cada de baie este accesoriul cel mai important ca dimensiune, conferind un aspect aparte oricărei băi. Însă, dacă nu dispui de un spațiu suficient de generos, o cadă mai mult te va încurca, lăsând foarte puțin loc pentru alte accesorii și conferind un aspect disproporționat întregii băi.

În acest caz, o cabină de duș este mult mai potrivită, pentru baia ta. Dacă ții neapărat să ai cadă în baie, mai poți să apelezi la o soluție alternativă, reprezentată de o cadă pentru colț. Este mai mica decât o cadă normală, dar se potrivește mult mai bine unui spațiu restrâns.

Faianța într-o singură culoare creează senzația de spațiu

Un alt truc recomandat în cazul băilor mici este legat de folosirea gresiei sau faianței de aceeași culoare, pe pereți și pe podea. Băile vor părea astfel mai spațioase, iar senzația se va amplifica dacă folosești culori deschise, dar și o oglindă mare. De asemenea, în astfel de situații sunt mai indicate plăcile de gresie sau faianță mai înguste, care creează un efect optic ce sugerează un spațiu mai larg.

Pentru băile mari, se recomandă culori mai închise, iar faianța trebuie să aibă o nuanță mai deschisă decât gresia. Dacă preferi o combinație de mai multe culori, aspectul vizual este mai plăcut când folosești plăci de dimensiuni mai mici.

Spațiile de depozitare

Indiferent de dimensiuni, o baie trebuie să fie dotată cu cel puțin un spațiu de depozitare în care se păstrează prosoapele, cosmeticele și produsele de curățare a băii. În cazul băilor mari, spațiul de depozitare trebuie să fie pe măsură și pe deplin funcțional.

Pentru băile mici, se recomandă dulapurile înalte sau cele suspendate. De asemenea, poți suplimenta spațiul de depozitare prin montarea pe pereți a unor suporturi pentru prosoape.

Și spațiul de sub chiuvetă poate fi folosit pentru depozitare, prin amenajarea unui mic dulăpior în care se păstrează de obicei produsele pentru curățarea băii.

Aerisirea sau sistemul de ventilație sunt obligatorii

Orice baie trebuie să dispună de o aerisire directă, sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, de un sistem de ventilație. Aerisirea directă se realizează cel mai simplu, prin amplasarea unui geam pe peretele care dă spre exterior, geam care va fi deschis periodic pentru a nu permite să se acumuleze umezeală.

În cazul în care amplasarea băii nu permite acest lucru, se impune instalarea unui sistem de ventilație, cu rol de a îndepărta umiditatea și de reîmprospăta aerul.

Pentru decorarea băii poți folosi și alte materiale precum lemnul piatra naturală sau marmura, iar pentru a înviora spațiul nu e rău să amplasezi și o plantă vie în ghiveci.

blank