Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, după întâlnirea cu Liviu Dragnea, că discuția cu liderul PSD a vizat dezbaterea de miercuri a CCR pe sesizarea premierului în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament și instanța supremă pe formarea completurilor de 5 judecători.

În urma discuţiei s-a stabilit ca reprezentarea Guvernului la CCR să fie asigurată de Toni Greblă, secretar general al Guvernului.Mişcarea este una surprinzătoare, deşi Greblă a fost el însuşi judecător CCR, pentru că Tudorel Toader a reprezentat Guvernul în faza CCR în precedetele conflicte juridice de natură constituţională.

Noua formă a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, intrată în vigoare, prevede clar că toţi cei cinci judecători care compun completurile de la ÎCCJ trebuie traşi la sorţi. Acest lucru era prevăzut şi în vechea formă a legii, modificată în 2013, însă regulamentul ÎCCJ stabilea că doar patru judecători sunt stabiliţi prin tragere la sorţi, preşedintele completului fiind ales direct dintre preşedintele ÎCCJ, vicepreşedintele ÎCCJ sau preşedintele Secţiei Penale.

Citeste si...  Iată povestea adevarată a construcţiei Transfăgărășanului 

Noua formă a legii prevede că tragerea la sorţi pentru formarea completelor se face la începutul fiecărui an, motiv pentru care ÎCCJ a considerat că actualele complete mai pot funcţia până la finalul anului. Nu la fel au considerat curţile de apel, care au reconfigurat completurile după ce au ajuns la concluzia că legea este de imediată aplicare. Miza este una uriaşă, pentru că deciziile luate de un complet ilegal constituit sunt lovite de nulitate.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, la începutul lunii octombrie, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.