Au bani de nu au ce face cu ei, astfel că-şi permit extravaganţe. În timp ce românii de rând pun ban pe ban ca să-şi cumpere o maşină cât mai nouă, bogaţii ţării pot fi văzuţi prin Bucureşti la volanul maşinilor de epocă. Ion Ţiriac are 250 de modele, iar Călin Popescu Tăriceanu “doar” patru.

Autoturismele la modă pe vremea bunicilor fac furori pe străzile Capitalei. Toţi şoferii întorc capul după asemenea bijuterii pe patru roţi extrem de bine întreţinute, construite de firme celebre. Iar când la volan mai dai şi de VIP-uri este clar că modelele costă o avere. Călin Popescu Tăriceanu (66 de ani), preşedintele Senatului, are o pasiune pentru maşinile istorice. Ba chiar, este membru al Asociaţiei Retromobil Club România.

Acesta are în garajul său o Lancia Fluvia, care este vedetă. Constructorul Lancia a câştigat pe vremuri campionatul mondial de raliuri fix cu maşina pe care o deţine acum Tăriceanu. Dar el mai are un Fiat 500 Topolino Semiconvertible, produs în Austria în 1954, un Mini Moris original şi un Citroën Charlston, care are o “carieră” de 51 ani. Chiar la volanul lui a fost surprins joi, 10 ianuarie, de fotoreporterii Click! în timp ce se plimba prin zona Floreasca.

Din păcate, bătrâna doamnă i-a cam dat de furcă politicianului, care s-a văzut nevoit să tragă pe dreapta şi să meşterească la ea, ajutat de SPP-iştii care-i ţineau spatele, într-un BMW ultimul tip. Pentru că se grăbea la reuniunea organizată la Atenul Român pentru preluarea, de către ţara noastră, a Preşedinţiei UE, Tăriceanu şi-a văzut de drum în maşina celor de la pază şi protecţie. Un prieten care-l însoţea a rămas cu Citroën-ul Charlston pe cap.

Citeste si...  Ultima descoperire în materie de sex te lasă cu gura căscată. Ai fi capabil de aşa ceva?

O colecţie impresionată deţine însă Ion Ţiriac (79 de ani), care anul trecut avea în conturi 1,2 miliarde de dolari. Omul de afaceri se laudă că este proprietarul a 250 de maşini de colecţie, printre care Mercedes-Benz, Jaguar, Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley, Maserati, Aston Martin, Cadillac, Ford, Lancia, Fiat, Chevrolet, Jensen, Hurtu 3 1/2 Quadricycle. Acesta din urmă a fost fabricat în 1899 şi mai există doar şapte modele în toată lumea. Culmea este că Ion Ţiriac le rulează pe toate, pe rând. Zilele trecute l-am surprins în timp ce conducea Mercedes-ul, alături de doi bodyguarzi. Alţi doi paznici se aflau în maşina din spate, un Range Rover negru.

”În fiecare zi, dacă am timp, iau trei bucăţi, la rând, le duc până la Snagov şi le aduc înapoi. Este o bucurie pe care o am. Pe vremea când eram tânăr îmi plimbam fetele la şosea cu motocicleta”, a recunoscut Ţiriac.

Miliardarul se mândreşte cu automobilele sale retro, pe care le puteţi vedea la Galeria Ţiriac Collection, în Otopeni. ”Totdeauna am avut această legătură cu motoarele, cu maşinile, dar din păcate n-am avut timp. Se spune că cea mai sănătoasă investiţie în momentul de faţă sunt maşinile istorice. Am început târziu. Dacă mi le permit, le cumpăr pentru că-mi plac. Am adunat tot ce-i aici. Dacă-mi plac, vreau să le ofer şi altora, să se bucure, eventual, de ceea ce văd. E păcat ca cel puţin copiii, tineretul, lumea care se bucură de aşa ceva, să nu le vadă”, declara Ţiriac în urmă cu aproape şase ani, la deschiderea galeriei. Maşinile sunt întreţinute de o echipă dedicată de mecanici, multe dintre modele fiind supuse unor procese complexe de restaurare.