În prezent, pentru a ajunge acolo unde ne dorim într-un timp cât mai scurt, avem nevoie de mașină. Însă pentru alegerea celui mai potrivit tip de mașină este important să aflăm mai multe detalii despre tipurile de motoare de mașini existente.

Motoare pe benzină

Unul dintre tipurile de motoare este motorul pe benzină. De asemenea, cunoscut sub numele de motor în patru timpi.

Așa cum indică numele lor funcționează pe benzină datorită unei baze termodinamice care transformă energia chimică a aprinderii, cauzată de amestecul de aer și combustibil, în energie mecanică. Astfel, mașina capătă energia necesară pentru a se pune în mișcare.

Motoare diesel

Aceste motoare sunt utilizate mai ales în cazul mijloacelor de transport care necesită o doză suplimentară de putere. Sunt motoare concepute pentru a face călătorii mai lungi, care experimentează un volum de muncă mai mare zilnic, cum ar fi vehicule industriale, marfă, utilaje etc.

În prezent, în țări precum Spania, numărul vehicule cu motor pe motorină este la fel de mare ca cel al vehiculelor pe benzină.

Motoare electrice

Pare incredibil, dar adevărul este că motoarele electrice sunt mai vechi decât motoarele pe benzină. Între 1832 și 1839 scoțianul Robert Anderson a realizat prima mașină cu motor electric. Era un motor care putea transforma energia electrică în energie mecanică fără a recurge la exploziile și combustiile motoarelor pe benzină și diesel.

Motoare GPL și CNG

Vehicule care utilizează combustibili alternativi, precum gaz petrolier lichefiat sau gaz natural comprimat. Aceste tipuri de mașini câștigă teren în industria auto. Din ce în ce mai multe firme doresc să producă aceste tipuri de vehicule alimentate de acești combustibili, aceste motoare fiind în creștere.

Motoare hibride

Motoarele hibride constituie cea mai mare noutate tehnologică de pe piață, deoarece cele electrice existau deja la începutul secolului XX. În acest caz, se folosesc motoare convenționale cu combustie, la care se adaugă un al doilea motor electric, care este alimentat de baterii de înaltă tensiune / tracțiune. În general, poate funcționa cu oricare dintre cele două motoare sau cu ambele în același timp, în cazul în care necesită mai multă putere.

Precursorul a fost Toyota Prius, deși această tehnologie este folosită și pe modelele sport pentru a crește performanța vehiculului și a reduce consumul și emisiile.

În prezent, pe piață există modele cu baterii de înaltă tensiune / tracțiune care pot fi reîncărcate, numite Plug-in Hybrid sau hibrizi plug-in.

Dacă vrem să parcurgem doar câțiva kilometri sau să pornim mașina putem folosi motorul electric, fără a consuma combustibil. Când parcurgem distanțe lungi sau când avem nevoie de mai multă putere, începe să funcționeze motorul pe combustie. Astfel vehicul se va comporta ca unul convențional cu raza sa de acțiune de autonomie obișnuită.

Aceste modele sunt ideale pentru cei care efectuează deplasări scurte, în raza electrică a vehiculului, fără a folosi motorul cu combustie sau a minimiza utilizarea acestuia la maximum.

Motor rotativ

Acest tip de motor dispune de sistemul tipic de tije cu piston alternativ. În schimb, folosește un sistem de rotori, în formă triunghiulară, care se învârt în jurul unui arbore cotit ciudat, în interiorul unei camere ovale. Acești rotori se rotesc doar într-o singură direcție, iar designul camerei de ardere permite efectuarea tuturor etapelor motorului în patru timpi odată.

După cum se poate observa, există diferite tipuri de motoare dintre care putem alege. Important este însă ca, înainte de a cumpăra o mașină, să stabilim cât suntem dispuși să cheltuim pentru a intra în posesia ei.

Întrucât bugetul joacă un rol esențial în alegerea mașinii potrivite pentru noi, stabilirea unui buget realist ne va ajuta să ne dăm seama ce tip de mașină ar trebui să achiziționăm.

Dacă după calcularea bugetului, vom oscila între mașina electrică sau cea hidrid, cea mai bună soluție este să descoperim mai multe informații despre mașina electrică sau hidrid și despre încărcarea unei mașini electrice. Astfel, vom putea face o investiție în acord cu nevoile noastre.

Citeste si...  Fantezii ale femeilor. Iată ce le trece prin minte deși nu recunosc