Actualitate, Stiri

Terapie prin dans şi muzică pentru tinerii cu dizabilităţi

În Centrele de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sectorul 2 se desfăşoară un program pilot de terapie prin dans şi muzică pentru tinerii cu dizabilităţi severe

Terapie prin dans şi muzică pentru tinerii cu dizabilităţiPrimăria Sectorului 2 în colaborare cu voluntarii Asociaţiei „Hrăniţi Copiii”, medici, asistenţi medicali, psihologi şi împreună cu tinerii cu dizabilităţi din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Balotului” se desfăşoară un program pilot de terapie prin dans şi muzică pentru tinerii cu dizabilităţi severe găzduiţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Gheorghe Şerban”.

Programul este realizat de psihologi, asistenţi sociali, muzicieni, dansatori şi voluntari, fiind considerat un alt mijloc terapeutic care are rolul de a ajuta tinerii bolnavi să depăşească obstacolele de ordin fizic, psihic, cognitiv şi social, în limita abilităţilor pe care le au.

De două ori pe săptămână, miercuri şi vineri, tinerii din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Balotului” vin în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Gheorghe Şerban” unde, împreună cu specialiştii, participă la un program inedit de recuperare şi interacţionare prin dans.

În opinia specialiştilor, în recuperarea neuropsihiatrică, abilitatea de a aprecia şi de a răspunde la muzică este o calitate înnăscută a fiinţei umane care rămâne nealterată de către handicap şi nu depinde de educatia muzicală în general. În acest fel, terapia prin muzică oferă un suport considerabil pentru beneficiarii programului.

Acest tip de terapie poate fi aplicată unui spectru larg de dizabilităţi precum cel autist (TSA), ADHD, retard de dezvoltare psiho-emoţională, tineri hipoacuzici, tineri cu diverse dizabilităţi neuropsihiatrice. Este prima dată când acest tip de terapie se aplică unor persoane cu deficienţe severe neurologice şi mintale.

Grupul de specialişti a propus ca tinerii din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Balotului”, care sunt de aproximativ 3 ani beneficiarii unui astfel de program şi care la rândul lor au avut probleme severe de sănătate, să facă parte din echipa de lucru care implementează acest program pilot.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Tinerii au un răspuns mai rapid la acest tip de terapie, fiind ajutaţi de prietenii lor care au boli asemănătoare şi care datorită îngrijirilor acordate de specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului Sectorului 2 au reuşit să-şi depăşească gravele probleme de sănătate.

 

blank