Actualitate, Featured

Teoretic, exista dovada că, oficial ne merge bine

Teoretic, exista dovada că, oficial ne merge bine avuția netă a populației a atins un maxim istoric de 2.082 miliarde lei, după un avans de 8 la sută în cel de-al doilea trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent, arată Raportul asupra stabilității financiare prezentat marți de BNR.

Teoretic, exista dovada că, oficial ne merge bine: Viceguvernatorul Florin Georgescu spune că avuția populației a recuperat în totalitate pierderile consemnate după declanșarea crizei financiare, iar poziția financiară a populației a continuat să se îmbunătățească, pe fondul evoluțiilor pozitive ale avuției nete, precum și ale veniturilor disponibile.

Principalul determinant al acestei dinamici a fost evoluția activelor imobiliare (+11 la sută), în timp ce activele financiare au înregistrat o scădere de 0,4 la sută în perioada analizată.

Preferința populației a rămas pentru investiții sigure (depozitele și numerarul reprezintă 43 la sută din activul financiar la T2 2019), acestea fiind urmate de către acțiunile necotate și alte participații (24 la sută).

Gradul de îndatorare a înregistrat o diminuare importantă, semnalând eficiența calibrării instrumentului prudențial introdus de la 1 ianuarie 2019, mai arată BNR. Gradul de îndatorare median pentru creditele noi, acordate în perioada martie-septembrie 2019, a fost de 36 la sută, în scădere cu 9 puncte procentuale față de situația din 2018.

Comparativ cu anul precedent, proporția creditelor nou-acordate debitorilor cu grad de îndatorare peste 45 la sută a scăzut de la 49 la sută la 13 la sută în perioada martie-septembrie 2019. Aceste modificări ale structurii portofoliului sunt de natură să diminueze probabilitatea de nerambursare a creditelor nou-acordate și să îmbunătățească capacitatea debitorilor de a-și rambursa datoriile chiar și în condiții economice adverse.

Creditul nou-acordat populației s-a majorat cu 7 la sută, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani (27,2 miliarde lei). Creșterea a fost susținută în principal de către avansul creditului de consum negarantat (+17 la sută).

Deși împrumuturile ipotecare standard au crescut cu 12 la sută în perioada analizată, această evoluție a fost contrabalansată de dinamica segmentului Prima Casă, care a scăzut cu 34 la sută, în contextul strategiei guvernamentale de reducere treptată a plafonului anual de garanții alocate acestui program.

BNR notează că aceste evoluții demonstrează că introducerea limitei gradului de îndatorare de la 1 ianuarie 2019 nu a constituit o îngrădire pentru accesul la finanțare al populației, existând încă potențial de a crește gradul de intermediere financiară într-o manieră sustenabilă.

blank