Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat, vineri seara, că pentru a monitoriza o alocare corectă a banilor de la buget, el va supraveghea direct fiecare cheltuială de la ministere și instituții publice, iar dacă va fi nevoie, își va asuma orice tăiere din cheltuielile acestora.

„Este pus în lege foarte clar, că ministrul de Finanțe aprobă deschiderile. Adică, vreau să țin în frâu, lunar, cheltuielile pe fiecare minister în parte. Dacă, de exemplu, un minister vrea să cumpere flori să le pună în fața ministerului, pot să tai clar acea cheltuială, pentru că nu vreau să fiu pe final de an și să văd cum evit intrarea sau ieșirea unui deficit asumat. Lunar, trebuie să știm care sunt deschiderile ca Minister de Finanțe”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri seara, într-o emisiune la Antena 3, conform Mediafax.

Măsura vizează, pe lângă ministere, restul instituțiilor publice, inclusiv Administrația Prezidențială și administrarea Parlamentului, care vor trebui să-și justifice fiecare cheltuialî și să prezinte argumentele angajaților de la Finanțe.

„Îmi asum decizia de a tăia sau nu o cheltuială. N-am niciun fel de problemă, indiferent ce structură este ca subiect, că este Președinție sau Parlament. Aici, domnul președinte Dragnea a spus foarte bine, inclusiv în zona Parlamentului trebuie făcută o analiză, pentru că sunt prea mulți funcționari în cele două camere, pentru ceea ce astăzi Parlamentul face. Nu trebuie să ne supărăm. Este de bun simț. Va fi în următoarea perioadă, se va lua o măsură la nivelul Parlamentului pentru o astfel de decizie (auditarea – n.red.)”, a subliniat Teodorovici.

În completare, oficialul de la Finanțe a insistat că pilonii principali la care trebuie să fie atenți în acest an, pe investiții, sunt: compania de drumuri, de căi ferate.

„Nu știu dacă am să reușesc lunar, dar, la perioade foarte scurte de timp, voi avea discuții pe fiecare contract, alături de ministrul Transporturilor – actual, interimar sau viitor, pentru a mă asigura că banii se duc în investiții. Altfel, avem surprize că fie nu se cheltuie, fie se realocă între obiective, pentru că este o practică curentă la ministere. (…) Mă voi axa personal pe discuții de monitorizare pe proiectele mari de investiții pentru a mă asigura că ele se derulează, dacă au blocaje – acorduri, mediu, avize, orice, nu mă împiedică nimic, n-am nimic de pierdut decât de câștigat, ca și minister de Finanțe și economie în ansambu”, a punctat Teodorovici.

Citeste si...  Dragnea a uitat de hernie şi a fost cu Daea să taie o panglică la Călărași

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor nu a dorit să nominalizeze niciun obiectiv de investiții, ci a insistat că toată lista de obiective este importantă și asumată politic pentru autostrăzi și căi ferate, iar el va putea să se implice doar în supravegherea directă a câtorva mari proiecte.

„Nimic n-am împiedicat nici pe primari, nici pe ministere sau pe agenții să lanseze ce au contracte în derulare (pentru investiții, în lipsa bugetului – n.red.), pentru că plățile au fost asigurate în continuare, să lanseze licitații chiar fără buget aprobat. Eu am semnat o scrisoare de la mine către cele patru structuri asociative, ca vice prim-ministru la dezvoltare regională, că pot lansa orice licitație doresc dânșii cu o clauză suspensivă. Unii, de ani de zile, m-au ascultat, au dat drumul la investiții fără niciun fel de problemă, acum am și scris-o. Orice autoritate contractantă poate lansa orice licitație, oricât de mare este aceasta, în orice zonă”, a mai spus Teodorovici.

Clauza suspensivă spune că, în momentul în care va fi atribuit contactul, atunci trebuie să fie clară sursa de finanțare, dar, până atunci, poate fi lansată licitația și desfășurată toată procedura, inclusiv contestațiile.

Ministrul de Finanțe a insistat că firmele de stat trebuie să obțină mai multe venituri, nu precum în prezent, și trebuie să își diversifice sursele de venit. A dat exemplul Portului Constanța, susținând că acesta obține un profit prea mic: 20 de milioane de euro, anual.