Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecția sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Eugen Teodorovici a declarat că a încercat să vorbească, pe tema bugetului, la Palatul Cotroceni, cu președintele Iohannis, dar a refuzat. În plus, el a dat asigurări că în ciuda opoziției PNL și a președintelui, alocațiile pentru copii vor fi majorate. Conform lui Teodorovici, primăriile pierd lunar 300 de milioane de lei din cauză că nu e aplicată legea bugetului.

”Am văzut că sunt unii de la PNL, în special, și domnul președinte care se bucură, sperând că decizia se referă la acea creștere a deficitului. Sunt convins că motivul pentru care Curtea a reținut acest capăt de acuzare, dacă pot spune așa, este acela legat de procedura parlamentară pentru legea privind plafoanele. Trebuie să existe o corelare între legea plafoanelor și cea cu bugetul – adică nu putem avea o legea plafoanelor cu plafoane mai mici și să permită un buget mai mare.

Mămicile care așteaptă pentru copiilor alocațiile majorate trebuie să se gândească la următorul lucru: oricât ar încerca și PNL-ul și domnul președinte Iohannis să stopeze această măsură va fi un eșec. Guvernul va lua imediat o măsură ca aceste alocații să fie asigurate de către Guvern așa cum am promis.

Mi-aş dori foarte mult o analiză pe care preşedinţia să o pună în mod public pentru prezentare, pentru dezbatere. Critici am văzut că sunt foarte multe, dar nejustificate. Noi am prezentat public bugetul, s-a dezbătut în Parlament, am arătat cifre, sumele, locurile de unde vin aceste sume. Din partea preşedintelui critici, dar fără argumente, ceea ce nu cred este corect faţă de români. M-aş fi aşteptat ca ministru de Finanţe să fiu sunat. Am cerut o discuţie la instaurarea colegului meu, domnul vice prim-ministru Suciu (vice-premierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu n.r), când am fost la Parlament, l-am rugat pe domnul preşedinte pe scurt să avem o discuţie legată de buget.(…) Din păcate nu se doreşte un astfel de dialog, pe date concrete, pentru a vedea exact dacă temerile domnului preşedinte sunt sau nu justificate. Eu înţeleg lupta aceasta politică, numai că, din păcate, ştiţi foarte bine, se induce temerea în rândul populaţiei, ba în rândul pensionarilor, ba în rândul părinţilor care aşteaptă alocaţiile pentru copii, ba pe zona de investiţii, că n-ar exista bani. Bani există şi Comisia Europeană, în ultimul său raport de ţară, a şi confirmat pentru anul trecut cât a fost deficitul în România. Deci sumele sunt confirmate, sunt certificate de Comisia Europeană. Deci nimeni nu fură, nu măsluieşte, decât în capul unora care au din păcate o imaginaţie bolnavă .

Citeste si...  Instanta a decis: 4 ani dupa gratii pentru Andreea Cosma

A fost o intenţie din partea preşedinţiei de a suna în interiorul ministerului, fără ca eu să ştiu acest lucru, pentru a pune anumite întrebări. Şi eu i-am rugat pe colegii mei să facă această solicitare către cei de la Preşedinţie dacă au de cerut ceva să o facă în mod oficial, cum este normal să o facă şi punem la dispoziţie orice fel de date (…). toate erau puse şi pe site, dar orice alte întrebări, oricând a fost cazul, am răspuns în mod oficial. Şi anul trecut, când cerea Preşedinţia ceva răspundeam în scris, nu e nimic de ascuns, totul e transparent.

După motivarea CCR, am putea avea într-o zi sau două bugetul în Monitorul Oficial. Asta, dacă domnul președinte înțelege să dea drumul la acest buget.

300 de milioane de lei pe lună pierd autoritățile locale pentru că impozitul pe venit se calculează pe legea veche, nu așa cum e prevăzut în legea bugetului. La investiții sunt peste 4,6 miliarde de lei în plus, nu un miliard de lei în minus.”, a spus Eugen Teodorovici la România TV.