Politic, Stiri

Teodor Meleşcanu vrea guvern de uniune naţională: RĂZBOIUL bate la uşă

Teodor Meleşcanu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat, într-un interviu acordat pentru ziare.com, că va propune constituirea unui guvern de uniune naţională, în cazul în care va câştiga alegerile, pentru ca România să găseasă mai uşor soluţii pentru relansarea economică şi pentru a prezenta o poziţie unitară în problemele de politică externă. Totodată, Meleşcanu a spus că ar fi dispus să renunţe la mandat în 2016 pentru a se reveni la suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

melescanu_libertatea_ro_06070900

„Una dintre ideile mele este de creare a unui guvern de uniune nationala sau de largire a majoritatii. Suntem intr-o situatie foarte grea. Economic, Romania e confruntata cu mari probleme, mai ales la nivel micro, la nivelul vietii de zi cu zi motorul economic e gripat, de la micul intreprinzator, la marile companii. Avem o problema si din punctul de vedere al securitatii noastre in zona. Razboiul bate la usa, avem conflictul din Ucraina. In zona Orientului Mijlociu avem Siria, avem Irakul cu Statul Islamic. E nevoie mai mult ca oricand de o adunare a tuturor fortelor care doresc sa lucreze pentru aceasta tara”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Pe de altă parte, Meleşcanu nu îşi propune să schimbe premierul deoarece acesta este unul legitim, desemnat de o majoritate parlamentară. „Nu e treaba presedintelui sa sparga majoritati si sa creeze altele. Premierul este responsabilitatea majoritatii si cel pe care il va propune ea, cu acela voi lucra. Dar si la ministri si la premier voi avea intotdeauna o intrebare de ordin profesional: are experienta si aptitudinile necesare pentru aceasta functie. E vorba despre criteriul profesionalismului. Acesta va fi pentru mine un lucru esential”, a spus fostul director al SIE.

Însă avantajul unui guvern de mare coaliţie ar fi şi constituirea unei politici externe previzibile şi unitare. „Cand ii intrebi pe americani, iti spun ca doresc o Romanie democratica, stabila si prospera. Pentru ca sunt interesati sa aiba un aliat functional. Lumea nu se uita doar la ce spunem, ci si la ce facem. Daca aveti nevoie de niste bani si invitati pe cineva la masa pentru o discutie in sensul acesta, iar in fata oaspetilor incepeti sa va certati cu sotul, va mai scapati si o palma, bateti copilul, credeti ca ei vor fi interesati sa stabileasca o relatie cu dvs?”, a spus fostul senator.

Un alt punct important din programul cu care Meleşcanu se prezintă în campanie este relansarea revizuirii Constituţiei. „Intr-o luna dupa instalarea la Cotroceni voi prezenta un program de resetare a prevederilor constitutionale si a sistemului politic romanesc in acord cu realitatile de astazi. Dezvoltarile care au avut loc trebuie prinse in Constitutie. Si una dintre chestiunile fundamentale va fi reducerea Parlamentului la 324 de parlamentari. Este radacina cubica din populatie, criteriul de reprezentare democratica. Voi incuraja reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani. Am constatat ca in Romania coabitarea este aproape imposibila cand presedintele si premierul sunt din zone aflate in disputa”, a afirmat Meleşcanu adăugând că în 2016, când sunt programate alegerile parlamentare, îşi va depune mandatul „fără nici o problemă”, astfel încât prezidenţialele să aibă loc concomitent cu alegerea unui nou Parlament.

Teodor Meleşcanu a respins ipoteza că intrarea sa în cursa pentru Cotroceni ar fi menită doar să asigure dreapta că va avea un candidat în cazul în care Klaus Johannis ar fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Urasc ideea de a fi un candidat de „back-up”. In perioada cat am fost director SIE am avut contacte saptamanale cu toate partidele politice, din momentul in care am hotarat sa imi prezint candidatura, am intrerupt orice contact. Nici cu liberalii, nici cu PDL, nici cu PSD nu am avut discutii. Nu mi-au facut oferte, nu le-am adresat cereri. Sunt candidat independent si cine doreste sa ma sprijine poate sa o faca indiferent de partid, insa toate aceste partide au candidati proprii. Ar fi imoral din partea mea sa ma implic in discutii sau negocieri”, a apreciat Meleşcanu ce nu exclude însă ca voturile ACL să se îndrepte către el, în cazul în care Johannis nu va mai fi un candidat viabil.

Potrivit estimărilor sale, va ajunge în turul II, unde se va confrunta cu Victor Ponta, ce va obţine 30-35% din voturile din primul tur.

În ce priveşte scandalul ofiţerilor acoperiţi, Meleşcanu a apreciat că este posibil ca acesta să fie doar o temă de campanie ce va rămâne strict la acest nivel. „Oricum chestiunea nu priveste SIE, care nu are niciun ofiter acoperit in nicio structura a statului, in presa, in ce vreti dvs., in Romania”, a spus fostul şef al spionajului românesc.

blank