Sunt tensiuni fără precedent în interiorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după punerea sub urmărire penală a Laurei Codruţa Kovesi. Comunicarea publică a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este blocată de la vârful Parchetului, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

Aşa cum se obişnuieşte în dosarele cu impact mediatic, decizia SIIJ de punere sub urmărire penală a fostei şefe a DNA urma să fie anunţată printr-un comunicat de presă,după ce s-a aflat că Laura Codruţa Kovesi a fost citată, procurorul Gheorghe Stan, şeful SIIJ, a declarat că informaţii despre dosar vor fi comunicate doar oficial, printr-un comunicat de presă, după audierea fostei şefe a DNA. Comunicatul respectiv nu a mai apărut.

Surse de la vârful Parchetului General dezvăluie că s-au primit două comunicate de la SIIJ, în cursul zilei de vineri. Primul comunicat viza situaţia Laurei Codruţa Kovesi. Al doilea comunicat, despre care au apărut deja informaţii în presă, se referă la extinderea urmăririi penale în acelaşi dosar, cu privire la fapte de care ar putea fi responsabil însuşi procurorul general Augustin Lazăr.

Citeste si...
Sondaj CURS. Preşedintele Senatului, principalul contracandidat al lui Iohannis în turul doi la prezidențiale

Cele două comunicate au fost primite, potrivit surselor din cadrul instituţiei, înainte de ora 16.00, însă conducerea instituţiei a refuzat să le transmită presei. Cum comunicarea instituţiei se realizează exclusiv prin Biroul de Presă, aflat în subordinea lui Augustin Lazăr, conducerea SIIJ nu are competenţe în transmiterea propriilor comunicate.

În schimb, procurorul general a transmis un comunicat în care contrazice exact informaţiile din unul dintre cele două comunicate ale SIIJ, apărute deja în presă. În acelaşi timp, s-a transmis „pe surse” că Lazăr analizează cererea de recuzare a şefului SIIJ, depusă de Kovesi, deşi Codul de Procedură Penală nu îi mai permite acest lucru.