Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat, miercuri, Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, în ciuda avertismentelor Moscovei de până acum. Anunţul lui Trump vine în contextul atacului chimic din Douma, care a afectat sute de civili. Rusia susţine însă că atacul a fost o înscenare şi a fost comis de organizaţia insurgentă Căştile Albe.

„Rusia promite să doboare toate rachetele care vor fi lansate către Siria. Rusia, pregăteşte-te, rachete vor veni din nou, aşa frumos şi ‘inteligent’. Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal care asasinează folosind gazele, care îşi omoară oamenii şi se bucură de asta”, a scris Trump pe Twitter. 

„Regimul sirian face lucruri pe care nimeni nu le considera posibile, în pofida investigaţiei corupte şi nesfârşite efectuate de Rusia, care consumă mult timp şi atenţie (…) Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?”, a mai scris Trump.

Declaraţia preşedintelui SUA vine după ce Rusia a avertizat că că va doborî orice rachetă a SUA lansată spre Siria. 

Reacţia Moscovei

Rachetele Statelor Unite trebuie să vizeze grupuri teroriste, nu guverne legitime, anunţă Ministerul rus de Externe, sugerând că Washingtonul probabil vrea să distrugă probele atacului chimic de la Damasc.

„Rachetele inteligente trebuie să vizeze terorişti, nu o administraţie legitimă care luptă de ani întregi împotriva terorismului”, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, referindu-se la ameninţarea preşedintelui SUA, Donald Trump, cu un atac împotriva Siriei.

„În plus, inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice au atras atenţia că un atac cu rachete ar distruge toate dovezile bombardamentului chimic. Ori poate că ideea este să fie acoperite rapid provocările cu rachete inteligente pentru ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă dovezi”, a subliniat Zaharova. 

Citeste si...
Ce AVERE COLOSALĂ are de fapt Vladimir Putin.

„Atacul chimic – o înscenare

 Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare, acuză Statul Major al armatei Rusiei.

„Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghuta de Est. Cunoscutul grup Căştile Albe, care acţionează în cadrul organizaţiilor teroriste, a înscenat şi a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Duma”, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse, citat de site-ul agenţiei Tass.

„În cursul operaţiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghuta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forţelor guvernamentale siriene”, a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căştile Albe se numără printre organizaţiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administraţiei Bashar al-Assad.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat planurile de a vizita mai multe state din America Latină, alegând să rămână la Washington pentru a gestiona reacţia SUA la presupusul atac chimic din Siria, atribuit regimului de la Damasc, informează agenţia The Associated Press.

Trump s-a consultat cu o serie de lideri din întreaga lume, însă până în acest moment nu există indicii clare privind modul în care Administraţia SUA va reacţiona.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor anunţa, în următoarele zile, strategia de a răspunde la presupusul atac chimic din Siria, informează site-ul EUObserver.com.

Cel puţin 70 de persoane au murit, duminică, în urma unui presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est.