Populaţia este fermă şi este hotărâtă să meargă la vot

 Kiev

În Ucraina este Ziua Tăcerii, în ajunul alegerilor prezidenţiale anticipate. Politicienii au încheiat campania electorală. E un calm relativ, un adevărat armistiţiu intervenit, coincidenţă sau nu, după declaraţiile pacificatoare ale lui Vladimir Putin. Preşedintele rus a declarat, ieri, că prezidenţialele din Ucraina nu ar fi trebuit organizate în acest context, dar a dat asigurări că va respecta decizia luată de alegători.

Indiferent de vârstă, de opţiune politică ori de pregătire, ucrainenii din Kiev s-au declarat hotărâţi să meargă la vot. Pentru cei mai mulţi a contat atitudinea pe care au afişat-o politicienii în timpul protestelor de pe Euromaidan.

„Voi vota, cu siguranţă. Cel mai probabil cu Anatoli Griţenko. În timpul evenimentelor de pe Maidan, el s-a comportat decent. Nu s-a expus exagerat, dar a făcut treabă bună şi cred că merită să fie preşedinte”, spune un tânăr.

Petro Poroşenko este cotat cu cele mai multe şanse să ajungă la conducerea Ucrainei pentru următorii 5 ani. Susţinătorii lui speră să se impună chiar din primul tur.

Înaintea unui moment atât de important, mobilizarea este totul. Această familie de germani are origini ucrainene şi a venit special la Kiev pentru a urmări deznodământul alegerilor.

„Cred că şi în est sunt mulţi oameni care vor să rămână în Ucraina. Consider că este mult neadevăr în informaţiile care vin din aceea zonă. Sper ca mâine să nu se falsifice alegerile de acolo”, spune un bărbat.

Departe de popularitatea de altadată, Iulia Timoşenko nu a reuşit să atragă simpatia ucrainenilor şi are şanse minime să-i pună probleme lui Petro Poroşenko în a-şi adjudeca fotoliul de preşedinte.

 

 

Citeste si...
Primele declaratii ale tatalui lui Irinel Columbeanu dupa externarea din spital!