Iată noile descoperiri ale ştiinţei!

  teleportare1

Cercetatorii danezi par sa fi descoperit secretul fenomenului science fiction al teleportarii, reusind sa faca un atom sa se evapore pur si simplu, pentru ca mai apoi sa reapara, la aproximativ 3 metri distanta de locatia initiala.

Publicatia „Irish Time” anunta ca o echipa de cercetatori, condusa de Prof. Ronald Hanson (Universitatea Delft), a realizat o demonstratie care ar putea revolutiona lumea. Mai exact, au facut ca un atom sa se teleporteze cu acuratete maxima, pentru prima oara in istorie.

Hanson spune ca daca un atom poate fi teleportat, nu exista niciun motiv pentru care sa credem ca acelasi lucru nu s-ar putea face cu o fiinta umana.

„Daca crezi ca nu suntem altceva decat o colectie de atomi adunati laolalta intr-un mod aparte, atunci, in principiu, ar trebui sa fie posibil sa ne teleportam dintr-un loc in altul. Practic, pare de neconceput, dar sa spui ca niciodata nu va putea fi posibil, este complet eronat. Nu exclud posibilitatea asta, fiindca nu exista nicio lege fundamentala a fizicii care sa impiedice realizarea ei”, explica Prof. Ronald Hanson.

Tehnologia folosita va fi pusa in functiune pentru a crea un sistem de computere cuantice care pot procesa informatia la viteza luminii.

„Principala aplicatie a teleportarii cuantice este o versiune cuantica a internetului, extinzand o retea globala pe care o putem folosi pentru a trimite informatii cuantice. Am aratat ca este posibil sa realizam asta, si functioneaza de fiecare data”, adauga el.

Specialistii au pus impreuna trei particule – un atom de azot si doi electroni – si le-au folosit pentru a trimite informatii cuantice intre bucati de diamante aflate la 3 metri distanta intre ele.

Aceste informatii sunt stocate pe „qubiti”, echivalentul cuantic al bitilor digitali. Teleportarea s-a facut intre cele doua puncte cu o distanta de 3 metri intre ele.

Profesorul a explicat ca telul este de a folosi teleportarea pentru a crea un sistem de comunicare ce nu poate fi atacat sub nicio forma. „Informatia este teleportata fara ca cineva sa aibe posibilitatea de a o intercepta. Este 100% sigura”, adauga Prof. Ronald Hanson.

Urmatorul experiment are ca obiectiv teleportarea informatiei dintr-o cladire in alta, aflate la mai bine de 1 kilometru distanta. „Cred ca va functiona, dar este o provocare imensa din punct de vedere tehnic, iar asta este motivul pentru care nimeni n-a mai incercat asta pana acum”, incheie el.

Citeste si...  Vrei să fii frumoasă de Valentine's Day?!