Actualitate

Tehnocratul Cioloș ne amețește cu creșteri salariale de 200 la sută în an electoral!

Creșterile salariale de pe premierului  sunt, în momentul de față, nu una, în trei variante posibile. Pentru fiecare dintre variante, impactul bugetar variază de la 31 la 55 de miliarde de lei, ceea ce, în termenii politicienilor noștri ar însemna, valori mai mult decât consistente. Studiile arată că aplicarea noii legi a salarizării ar aduce lefuri mai mari pentru peste un milion de bugetari. De exemplu, în următorii cinci ani, salariul unui profesor cu 20 de ani vechime s-ar putea dubla.

Un profesor care are peste 20 de ani vechime la catedra ar putea ajunge să aibă un salariu net de aproape 4.000 de lei. Asta în condiţiile în care acum un profesor cu 40 de ani vechime câştigă mai puţin de 2.500 de lei, fara sporuri. Cam tot 4.000 de lei net ar putea câştiga şi un funcţionar public.

Acum, fondul lunar de salarii este de 2,8 miliarde de lei, iar salariul mediu brut este de 2.777 lei.

Dacă se va aplica varianta 1 aflată în lucru la Guvern, care ar aduce un impact bugetar de 55 de miliarde de lei, atunci fondul de salarii ar fi de 5,17 miliarde de lei, iar salariul mediu ar creşte cu aproape 200%, la peste 5.400 de lei, anunţă Digi 24.

Varianta a doua, care ar avea un impact bugetar de 31 de miliarde de lei şi care ia în calcul o grilă de salarizare total diferită de prima, va face ca fondul lunar de salarii sa crească la 3,8 miliarde de lei, iar salariul mediu ar ajunge la 4,140 de lei în creştere cu 150%.

Varianta a treia este ce propusă în proiectul de lege a fostului ministru al muncii, Rovana Plumb, în care impactul bugetar ar fi de aproximativ 40 de miliarde de lei.

 

blank